trešdiena, 2008. gada 30. janvāris

Par Latvijas pop un rokmūziķu nevarību...

Slikts tas karavīrs, kas negrib būt par ģenerāli - vēsta vecs un ļoti labs teiciens. Arī sarunās ar dažnedažādiem Latvijas mūziķiem un mūzikas biznesa cilvēkiem bieži nākas uzklausīt dažnedažādus plānus par starptautiskas atpazīstamības iegūšanu, koncertiem stadionos un miljonu pelnīšanu. Respektīvi, lielākā daļa Latvijas populārās (rok un pop) mūzikas scēnas dalībnieku, neatkarīgi no tā, vai tie iesācēji vai jau pieredzējuši buki, lolo cerības izrauties no provinciālās Latvijas un uzspīdēt starptautiskā mērogā. Turklāt lielākajai daļai no viņiem škiet, ka atlicis tikai vēl mazliet un viss notiks.

Kādi apbrīnojami maldi!

Lielākās Latvijas mūzikas izdevniecības "MicRec" runasvīrs Guntars Račs jau gadiem ilgi popularizē uzskatu, ka latviešiem pasaules mūzikas tirgū ir praktiski neiespējami ielauzties, jo nākam no mazas, nevienam nezināmas un nevajadzīgas valstiņas. Šo uzskatu, skaidrojot savas neveiksmes, tad arī atkārto visi, kam vien nav slinkums, atsakoties saprast, ka patiesībā daudz būtiskāks neveiksmju iemesls ir absolūts svaigu ideju un personību trūkums.

Pēdējo 18 gadu laikā Latvijas populārās mūzikas censoņu kopējie augstākie sasniegumi starptautiskā vidē ir tik nožēlojami, ka tos pat kauns uzskaitīt:

Šo gadu laikā tikai vienreiz izdevies ielauzties Apvienotās Karalistes vai ASV singlu čārta TOP 100. To pašu paveica deju mūzikas projekts BTH, ar Džordža Maikla dziesmas "Last Christmas" koverversiju, vienu nedēļu noturoties 93. vietā.

18 gadu laikā neviena Latvijas grupa nav uzaicināta spēlēt nevienā tiešām nozīmīgā festivālā kaut uz mazas skatuves. Maksimums, kas izdevies - "Prāta Vētra" un "Double Faced Eels" pa reizei tikuši uzspēlēt ungāru "Sziget".

Koncertdzīvē mūsu censoņu augstākais lidojums ir "Prāta Vētra" kā "Rolling Stones" iesildītāji vienā koncertā.

Un vēl, protams, Marija Naumova ir uzvarējusi Eiropas mēroga šlāgerkonkursā "Eirovīzijā".

Un tas ir viss. Kamēr mūsu akadēmiskās mūzikas pārstāvji saņem prestižas balvas, "Grammy" ieskaitot, pop un rokmūziķi turpina kopēt 10 gadus vecas pasaules tendences un brīnīties, kādēļ viņus neviens neņem pretī ārpus SWH un LR2 sniedzamības robežām.

Kas pie tā vainīgs? Iemeslu ir daudz - absolūta kompetentu producentu neesamība, koncertēšanas vietu trūkums, ar LR2 palīdzību galīgi sabojāta vietējo klausītāju muzikālā gaume un, galvenais, nevēlēšanās strādāt. Mūsu mūziķi, kas ieguvuši kaut nelielu atpazīstamību, ir pieraduši pie tā, ka, pat neko nedarot, koncertējot bez mēģinājumiem un dziesmas albumam sacerot ierakstu sesijas laikā, fani tāpat priecīgi plaudēs. Kopējais kreativitātes līmenis ir tik neticami zems, ka nevienam nav nekādas motivācijas mēgināt izdarīt labāk. Kādēļ pūlēties, ja tāpat ir ok - radio spēlē, tauta uz koncertiem nāk un badā nav jāmirst.

Protams, ir arī daži patīkami izņēmumi, taču, smieklīgākais ir tas, ka tos lielākā daļa kolēģu uzksata par izlēcējiem, kas tikai bojā kopējo atmosfēru. Es pieņemu, ka kaut kas varētu mainīties tikai tad, kas kādam no šiem izņēmumiem izdosies noslēgt kādu miljonu vērtu līgumu...

P.S. Starp citu, pirmais Latvijas pārstāvis UK Singles Top 40 jau tuvākajā laikā būs Dons (kurš ārzemēs nez kādēļ izlēmis saukties par Art Green). Bet par to citreiz...

12 comments:

  1. Uz priekšu, Jeremy!!! Es gaidu no Tevis kādu pasaules hitu, šķiet Tu zini kā tas ir darāms!

    P.S. Es runāju nopietni, par to liecina tas, ka es šeit iekomentēju, neskatoties uz tizlo komentēšanas formu.

    AtbildētDzēst
  2. Nu Archam ir Makartnija producents pieslēdzies un tas laikam izdomājis šito.

    AtbildētDzēst
  3. Piekrītu par 100%! Visi ir tādi sapņotāji, bet reāli neko nav gatavi darīt! Dziesmas un mūzika ir mīnus 10 gadi, neticami kā var šādi abstrahēties no pasaules mūzikas.
    Savu artavu vēl piemet RadioSWH, kas liek jaunajiem dziedāt obligāti latviski, citādi ēterā netikt!

    AtbildētDzēst
  4. Par mūsu popsas kolhozu es par visiem 100% piekrītu. Bet ja reiz tauta ņem pretī visu to diletantismu, tad kāpēc cīnīties par lielo popularitāti, kura var neatnākt. Nepiekrītu gan, ka miljonu pelnīšana ir kvalitātes rādītājs. Nu labi, ja runa tiešām par miljoniem, tad visu novelt uz labu menedžmentu protams nevar. Bet manuprāt pašā uzstādījumā "kā mēs tūlīt pelnīsim lielo rubli" jau ir problēma. Kad knariņi, kas vēl nav tikuši nevienā festivālā, bet jau mētā lielās zvaigznes... esmu redzējis tādus. Tādi arī ļauj sevi vazāt pa visiem "dziedi ar zvaigzni" vai pat "dejo ar zvaigzni".

    Par dubultģīmja zušiem runājot, kas nesen dabūja zelta disku - 5000 pārdotu disku, lai dabūtu zeltu, tas ir nožēlojami. Ir Latvijā vismaz viena grupa, kas ierakstās šajos kritērijos. Pieļauju domu, ka ar jauno albumu parakstīs arī līgumu ar kādu vērā ņemamu izdevniecību. Jāteic gan, tā atkal nav mūsu popsa.

    AtbildētDzēst
  5. Vēl piebildīšu par dziedāšanu latviski. Tas nu gan manuprāti ir bullšits, ka lai tiktu ārpus Latvijas ir jādzied latviski. Sākot ar deviņdesmitajiem katrs uzskatīju par nepieciešamu dziedāt angliski. Dīvainā kārtā neviens par pasaules mēroga zvaigzni nekļuva. Tomēr divas grupas, kas guvušas vērā ņemamus panākumus ārpus Latvijas dzied/dziedāja tieši latviski.

    AtbildētDzēst
  6. "Kopējais kreativitātes līmenis ir tik neticami zems, ka nevienam nav nekādas motivācijas mēgināt izdarīt labāk." - kā kulaks uz acs.

    Mūsu puikām patīk kičīgi ģērbties un prikoloties uz skatuves, ar šovu aizmālēt savu slinkumu un netalantu.

    Lielākā daļa ir vnk biznesmeņi kas par peļņas lauku izvēlējušies mūziku, tapēc arī nekas nesanāk. Vajag domāt savādāk.

    AtbildētDzēst
  7. kreativitātes trūkums ir visās jomās. Ja nav piķa tad tikai ar to var izbraukt.
    Par jerremy. Nju tu vari trenēties cik gribi, tev ir neforša balss un arī snuķis. Tu pēc definīcijas nebūsi zvaigzne.

    AtbildētDzēst
  8. un kaa ar citiem latvju censonjiem ? vai tieshaam neviens vairaak nav? vizinoties paari polijas aareem vieteejo radio eeteraa ir gadiijies dzirdeet brainstorm. kaa ar piemeeram detlef zoo ?

    P.S. paarbaudaamais vaards gan ir kaitinoshi garsh..

    AtbildētDzēst
  9. Dzeremij. Beidz dzivot Internetaa. Tu te esi tik daudz mulkjibu sarakstijis, ka tev butu laiks saprast, ka tas ko tu raksti ir tavas nepiepilditas dziedataja ambicijas un izklausas peec idiota.
    Piemeram tavs BoiBand ir shizofreenija un pedinja murgi. Un kad tu saac spridelet par norisem muzika, paliek nelabi. Jo citi tai laika straadaa!!! kaut vai tas pats micrec. Vismaz kaut ko dara un gan jau panaaks savu.

    AtbildētDzēst
  10. Vispār par to kreativitāti ar var šaubīties. ārzemēs 20 gadus nekas nemainās. Vienīgias, kas radies pop ar rep sakrustojuši. Pārējie nem tik vecās dziesmas un paātrina. Plus grūž naudu un reklāma pārdod, uzpiež to kas pat nav baudāms. Topos parasti pirmaja desmitniekā reti kad ir sakarīgas, lipīgas, aizskustinošas dziesmas. Tur ir tikai nauda. Amy, Rhianas un citi kalbasņiki, skaisti iepakoti un pārdoti. Jā un pa pagrīdēm, netiem kā vienmēr darbojas visādi alternatīvie.

    AtbildētDzēst
  11. ļoti labi teikts, prakstiski visam piekrītu. Bet kāda velna pēc raksta beigās tiek pieminēts DONS? WTF? Ja viņš ir domāts kā tā jaunā radošā vēsma, tad rodas šaubas par Tavu mūzikas gaumi, un par to vai raksti savas domas, vai kāda cita dzirdētu viedokli!

    p.s. īstenībā prasās konkrētība, nosauc tad tos izņēmumus, kam tavuprat ir potenciāls un tos kuriem nav vari nesaukt, jo tas būs pārāk garš saraksts:)

    AtbildētDzēst