svētdiena, 2008. gada 6. janvāris

KINO: "Across The Universe" - romantiski psihodēlisks mūzikls "bītlu" mērcē

Šonakt noskatījos vienu vienu no dīvainākajām un reizē vizuāli skaistākajām pēdējo gadu filmām. Režisores Džūlijas Teimoras ("Titus", "Frida") jaunākais veikums - mūzikls "Across The Universe", kura pamatā ir leģendārās grupas "The Beatles" mūzika un viesnotaļ pliekani romantisks stāsts par karu, mieru un mīlestību, skatītāju aizved uz 20. gadsimta 60to gadu beigām ASV. Tas ir laiks, kad pilnā sparā rit amerikāņu invāzija Vjetnamā, ielās pulcējas pretkara demonstranti, Martins Luters Kings cīnās par savas rases tiesībām, bet jauniešu prātus izkrāso dažādas psihotropās vielas.

Filmā dzirdamas 33 "bītlu" dziesmas (daudzas plašām masām nezināmas), kuras pavisam svaigos un moderni skanošos aranžējumos lieliski izpilda paši aktieri, kuru vidū ir arī Džo Kokers un Bono. Personīgi man jaunie aranžējumi škita teicami un ļāva izprast daudzu dziesmu ģenialitāti, par kurām es līdz šim biju neizpratnē raustījis plecus. Protams, noteikti būs daudzi, kas sauks to par svētuma zaimošanu :)

Lai nu kā, filmai ir pa pilnam trūkumu, taču it īpaši tās otrā daļa ar savu vizuālo spiedienu pilnīgi pārņem savā varā. Un tev vairs negribas žēloties nedz par bezgala nekādo sižetu, nedz par to, ka, lai līdz galam izbaudītu neskaitāmās alūzijas, ir jābūt tiešām ļoti erudītam "bītlu" daiļrades un biogrāfijas pārzinātājam. (paši "Bītli" gan nekur neparādās un netiek arī pieminēti)

Es šo filmu no sirds izbaudīju. Cerams, tas izdosies arī jums.

Treileris:

1 komentārs: