piektdiena, 2009. gada 8. maijs

Iespējams, skaistākais Latvijā izdotais albums

Man ārkārtīgi reti gadās tā, ka kāds mūzikas ieraksts ievelk sevī vairāk kā uz pāris klausīšanās reizēm. Jā, ir albumi, pie kuriem es atgriežos, taču tā, ka es nedēļu ko klausītos praktiski bez apstājas, nenotiek praktiski nekad. Dīvaini, taču, par spīti manai skepsei pret šeit pat Latvijā radīto mūziku, pēdējais ieraksts, kurš uz mani ir atstājis šādu teju hipnotisku efektu, ir tieši pašmāju projekta "Kopējā Izteiksme" 2006. gada albums "Upes dzīve".

Muzikālo apvienību "Kopējā Izteiksme" 1988. gadā izveidoja Jānis Brūveris kopā ar Aināru Paukšēnu, lai klausītājiem sniegtu alternatīvu muzikālo baudījumu Ambient-New Age stilā. Kopumā apvienība izdevusi 4 albumus. Visi šie ieraksti ir lieliski, taču mani nez kādēļ ir paķēris tieši līdz šim pēdējais - "Upes Dzīve", kurā mūzikas autore (kopā ar Jāni Brūveri) un vokāla īpašniece ir jaunā (tobrīd knapi 20 gadu vecumu sasniegusī) un ārkārtīgi talantīgā Līga Priede, bet par aranžējumiem atbildīgs neviens cits kā Raimonds Tiguls.

"Upes dzīve" ir ļoti savdabīgs ieraksts, kuru man pat īsti nav ar ko salīdzināt, vismaz lokālajā mūzikas scēnā pavisam noteikti nē. Ja iepriekšējos albumos vairāk dominēja akustiskie instrumenti, tad šeit Tiguls ir ārkārtīgi veiksmīgi vēl vairāk iepludinājis sintezatorus un citu elektroniku, kopā ar Līgas fascinējošo vokālu un fantastiskajām melodijām radot nudien hipnotisku kokteili. Manā skatījumā šis pavisam noteikti ir viens no skaistākajiem Latvijā radītajiem ierakstiem un, kopā ar "Satellites LV" 2001.gada ierakstu "Kind of Glue" stabili arī viens no kvalitatīvākajiem un reizē galīgi nezināmajiem Latvijas mūzikas šedevriem.

Es neceru, ka "Upes Dzīve" patiks visiem, jo tā noteikti nav popmūzika, bet tiem, kuru muzikālais apvārsnis sniedzas tālāk par radio topu virsotnēm, šis albums visticamāk kļūs par stabilu vērtību mūzikas kolekcijā.

Zemāk pāris dziesmas garšai, bet tās noteikti pilnībā neatspoguļo šo albumu, tāpēc rosinātu to iegādāties. Daļu no dziesmām var paklausīties šeit un arī šeit.

Kopējā Izteiksme - "Pazaudētā"








Kopējā Izteiksme - "Vēlme debesīs"







6 komentāri:

  1. Albums ir fantastisks, prieks, ka ticis pamanīts.

    AtbildētDzēst
  2. Pievienojos rekomendācijā par CD "Upes dzīve".
    Šķiet, visi radīšanā iesaistītie spēki te ir devuši visu svarīgo. Garīgs izteiksmes līdzeklis. latvisks!

    AtbildētDzēst
  3. Līgas balss ir fantastiska :) 5 gadus dziedot vienā korī, izbaudiju katru reizi, kad viņa dziedāja solo! :)

    AtbildētDzēst
  4. F***, EPIC! Paldies par rekomendāciju.

    AtbildētDzēst
  5. Šodien centos iegādāties, aizgāju uz Random, tur izpirkts, aizgāju uz kaut kādu mistisku mūzikas veikalu Galerijā Centrs tur nav. Baigi tizli, caur doremi var dabūt tikai kaut kādu štruntīgu mp3, caur micrec.lv viņi piedāvā tikai ar piegādi, kas ir 4.50Ls... KUR LAI NOPĒRK? :D

    AtbildētDzēst
  6. To gan nemācēšu teikt - pats pirku mp3 un nesūdzos.

    AtbildētDzēst