otrdiena, 2008. gada 1. jūlijs

Īss ceļvedis festivālā "Rīgas Ritmi 2008''

No 1. līdz 6. jūlijam Rīgā notiks jau astotais starptautiskais mūzikas festivāls "Rīgas Ritmi", kurā, kā jau ierasts, piedalīsies daudzi pasaulslaveni mākslinieki. Džezs, fanks, svings, āfrikāņu ritmi un pasaules mūzikas melodijas - Dziesmu svētkiem vēl nesākoties, Rīgā veselu nedēļu jau valdīs mūzika. Ar šo rakstu vēlos palīdzēt tiem, kuriem nav laika un vēlēšanās iedziļināties tiešām labas mūzikas pārpilnajā festivāla programmā, atpazīt koncertus, kurus neapmeklēt vienkārši nedrīkst.

Kongresu nama lielajā zālē, kas jau ilggadēji ir galvenā festivāla norises vieta, šogad notiks septiņi koncerti. Visi mākslinieki ir augstākās raudzes un, ja ir tāda iespēja, laist garām nevajadzētu nevienu no tiem. Un tomēr, trīs Kongresu nama koncertus es personīgi gribētu ieteikt jo īpaši.

Victor Wooten Band
(2. jūlijā, 21:00)

Viktors Vūtens daudzu skatījumā ir šībrīža pasaules izcilākais basģitārists. Viņš ir gan Grammy laureāts, gan arī vienīgais mūziķis, kurš trīs reizes atzīts par konkursa Bass Player of the Year uzvarētāju. Sajūtas, kuras saviem klausītājiem piedāvā šis komponists. aranžētājs un ekstraklases mūziķis, nav iespējams aprakstīt, tās ir jāizbauda. Ja Vūtena un viņa kolēģu fanks neliks jums pulsēt ritmā, tad jūs droši sevi varat atzīt par kurlu.

Lura
(3. jūlijā, 21:00)

Ja līdz šim Latvijas klausītājiem mazā Kaboverde ir bijusi pazīstama tikai ar lieliskās Sezārijas Evoras vārdu, tad šogad pie mums ir ieradusies šīs valsts jaunā balss - Lura. Par pasaules mūzikas izpildītāju dēvētās dziedātājas mūzikā savijas dziesma un deja, Āfrika un rietumi, sirsnība un enerģija.

Eumir Deodato feat. Rigas Ritmi Big Band
(5. jūlijs 21:00)

Brazīļu komponists, producents un taustiņinstrumentālists Eumirs Deodato jau vairākus gadu desmitus nebeidz pārsteigt pasauli ar savu muzikālo lidojumu, kurā viņš uz džeza bāzes iekombinē gan roka, gan popa, gan arī R'n'B, latīņu un pat klasisko mūziku. Par viņa statusu liecina Grammy balva un sadarbības ar pasaules labākajiem mūziķiem visdažādākajos žanros.


Iespēja baudīt lielisku mūziku būs ne tikai tiem, kas iegādājušies biļetes uz lielajiem koncertiem, bet arī visiem rīdzeniekiem un pilsētas viesiem, turklāt par brīvu. Līvu laukumā Vecrīgā 4. un 5. jūlijā darbosies TELE2 skatuve, uz kuras uzstāsies gan vietējie, gan ārzemju mākslinieki, turklāt sestdienā jau no 12:00 uz šīs skatuves un tās apkārtnē norisināsies īpaši bērniem veltīt pasākums "Rīgas Bērnu festivāls", kurā paši jaunākie mūzikas mīļotāji varēs vērot savus vienaudžus, kuri muzicē popgrupā "Dzeguzīte", "Jūras akmentiņi" un Marie N studijas ansamblī.

Diemžēl, šogad ir pārtraukta lieliskā tradīcija Rīgas Ritmu vakarus noslēgt klubā "Kaļķu Vārti" ar pašmāju mākslinieku uzstāšanos, kurai sekoja festivāla viesu jam-session. Festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns neslēpj, ka šī vieta vienkārši kļuvusi par dārgu. Tomēr koncerti un improvizācijas nekur neizpaliks - to visu vakaros varēs atrast jaunatvērajā džeza klubā "City Jazz Club" (Ģertrūdes 34), gan arī viesnīca "Europa City Hotel" augšstāva terasē "Sunny Terrace" (Brīvības 199c).

Festivāls noslēgsies naktī no sestdienas uz svētdienu ar jau par tradīciju kļuvušo muzikālo kuģīša "Missisipi" braucienu pa Daugavu, kurā ar priekšnesumiem uzstāsies jauno džeza mūziķu konkursa "Sony Jazz Stage" laureāti.

Biļetes uz koncertiem joprojām ir iegādājamas "Biļešu Servisa" tirdzniecības vietās. Atceramies, ka studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, pienākas 30% atlaide uz visiem Kongresu nama koncertiem.

Pagājušā gada festivāls bija izcils un nav nekādu iemeslu domāt, ka šogad kas varētu mainīties. Tiekamies "Rīgas Ritmos"!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru