sestdiena, 2008. gada 9. februāris

Barcamp Baltics 2008 - Day 1 (so far)

Tātad, tagad atrodos jauno mediju nekonferencē Barcamp Baltics 2008, kurā visas lietas norisinās pilnā sparā.

Līdz šim viss ir lieliski - nenormāli milzīgs pasākums, kurš vismaz ārēji rit bez jebkādas aizķeršanās un te nu jāsaka milzīgs paldies organizatoriem par ieguldīto darbu. Jūs tiešām esat malači.

Daudzas no prezentācijām gan, šķiet, ir interesantas tikai hardcore tech cilvēkiem, taču arī man līdz šim ir izdevies uzzināt šo to interesantu.

Līdz šim esmu apmeklējis:

1) Maksima un Johas prezentāciju par "JoCast".
Nevaru teikt, ka ieguvu daudz jauna info par podkastingu vai JoCast, taču pati prezentācija bija atraktīva un garlaicīgi nebija. Labs sākums dienai.

2) Prezentāciju par Lietuvas blogu online enciklopēdiju Visiblogai.lt.
Šī nu bija tā reize, kad ļoti nožēloju patērēto laiku. Pati prezentācija bija max 5 minūtes gara, nebaudāmā angļu valodā un nesaturēja nekādu reālu info, izņemot mājaslapas nosaukumu un pāris key faktus par to.

3) Laura Liberta stāstījumu par Draugiem.lv.
Lauris labā angļu valodā izstāstija par Draugiem.lv rašanos, par pieļautajām kļūdām, par šābrīža situāciju un nākotnes plāniem. Atklāja arī vairākus interesantus faktus:
no šābrīža Dr.lv 2,24 miljoniem lietotāju, tikai ~800000 ir no Latvijas, bet vairāk kā 1,1 miljons - nu Ungārijas (!). Šāda ekspansija Ungārijā ir bijusi iespējama tikai tādēļ, ka Draugiem ir subsidējuši saviem ungāru lietotājiem iespēju bez maksas sūtīt SMS no interneta (Ungārijā tas ir maksas pakalpojums), uz to iztērējot ļoti naudu, kā rezultātā 2007. gadā pie 2 miljonu latu apgrozījuma Draugiem ir strādājuši ar niecīgu peļņu. Šobrīd šī subsidēšana ir pārtraukta un ungāri vairs nereģistrējas. Tāpat, no Latvijas dienā reģistrējas 600 jauni profili, no kuriem 500 tiek izdzēsti kā neīsti. 50000 lietotāju dienā nāk caur WAP. Šobrīd Dr.lv hostē 36 miljonus bilžu.

4) Martas Krivades prezentāciju par Tribine.lv .
Šī bija tiešām interesanta prezentācija ar Martas skatījumu uz pilsonisko žurnālistiku un tās attīstības iespējām Latvijā. Blogeri diez gan skarbi dabūja iekšā, saņemot raksturojumu, ka tiem interesē tikai rakstīt par tech lietām un mērīties ar krāniņiem, tpfu, statistiku. Es vienmēr esmu bijis skeptiski noskaņots pret Tribine.lv projektu, jo man tas šķiet bezperspektīvs, taču, pēc prezentācijas noklausīšanās laikam būs jāiebrien atkārtoti paskatīties. Iespējams, ka tur tomēr kaut kas ir. Jebkurā gadījumā, Marta ir malacis.

5) Archija 10 iemeslus tam, lai nesākto blogot.
Archijs caur humoristisku prizmu apstāstīja tās problēmas, ar kurām saskaras cilvēks, kas uzsācis blogot. Bija smieklīgi, bet šī prezentācija labāk iederētos 5 minūšu formātā rītdienas "Pecha Kucha", ko viņam arī ieteicu darīt.

Tagad paņēmu breiku, jo visās zālēs ļaudis runā par sociālajiem tīkliem, kas mani kaut kā nesaista. Vēlāk jāiet paklausīties Uldis Zariņš par to, ko tradicionālie mediji var iegūt no jaunajiem medijiem, kā arī vēl dažas daudzsološas prezentācijas.

Pats savu prezentāciju rītdienas Pecha Kucha joprojām neesmu iesācis, kaut pierakstījos listē. Esmu deadlainu cilvēks, acīmredzami vēl nav kritiskais mirklis.

Ok, back to business un vēlāk arī uz kādu no daudzskaitlīgajām pārtijām.

No pazīstamajām sejām līdz šim esmu saticis: Artūru Medni, Maksimu, Johu, Atomu, Arti Āri, Ramūnu, Laacz, Uldi Zariņu, Krizdabz, Archiju, Māri un gan jau daudzus, ko neievēroju vai neatpazinu vai šobrīd piemirsu.

To be continued...

4 komentāri:

  1. Es arī biju tai JoCast ;)

    AtbildētDzēst
  2. nu ja tu tā saki... :)

    ja esi tur, piereģistrē mani pečaikučai lūdzu. Iedrukā vārdu un prezentācijas nosaukumu. lažas izlabošu, lai rītdien ir riktīg labi.

    AtbildētDzēst
  3. Nez vai Liberta prezentāciju arī varētu k-kur dabūt, droši vien jau kāds filmēja. Nav Tev kāda ideja, kur meklēt video versijā? Izklausās jau interesanti, kā mūsu ineta starptautiskajam projektam klājas... :)

    AtbildētDzēst
  4. Libertu filmēja un nejēgā fočēja visus viņa slaidus

    AtbildētDzēst