svētdiena, 2007. gada 15. jūlijs

Rīgas naktsklubu apskats - part 2 - "Casablanca"

Pēc divu nedēļu ilgas gaidīšanas, Rīgas klubu apskata otrā sērija ir klāt. Šodien izvērtēšu klubu, kurš man jau sen ir pazīstams un kurā pavadīts ne mazums jauku un arī mazāk jauku brīžu.

"Casablanca"
(Smilšu 1/3)

Klubs un restorāns ar saulaino nosaukumu "Casablanca" jau septiņus gadus gaida apmeklētājus Doma laukuma stūrī. Augšstāvs teorētiski skaitās marokāņu restorāns, bet apakšstāvs - klubs, taču nedēļas nogaļu vakaros kluba dzīve neizbēgami izlaužas no pagraba, lai augšstāvu pārvēstu par tādu kā papildus čillautu no dejām nogurušajiem.

Šoreiz klubu apmeklēju sestdienā un pie tā plaši atvērtajām durvīm ierodos brīdi pēc pusnakts. Ārpusē uz ietves izvietoti galdiņi un klavieres, taču nedz pie galdiņiem, nedz klavierēm neviens nesēž - vasara mūs šogad ar siltu laiku vismaz naktīs nelutina. Bez kādiem izdevumiem dodos iekšā sarkanīgos toņos ieturētajā restorāna stāvā, kura sienas izrotātas ar milzīgu īstu tauriņu kolekciju, un tas mani pārsteidz ar neierastu tukšumu. Bez pie durvīm stāvošā apsarga, ap galdiņiem sasēduši vēl varbūt 15 cilvēki. Uz mazās skatuvītes trīs mūziķi profesionāli spēlē smooth jazz, taču uzreiz ir skaidrs, ka šeit nekāda pārtija nenotiek.

Meklēju tusiņu, dodoties lejup pa kāpnēm uz pagrabu. Veras stikla durvis.. un jā, te jau tā ir - 6dienas vakara ballīte visā savā krāšņumā. Pretī sitas spēcīga dūmu smaka (pagrabā drīkst smēķēt) un sviedru aromāts, kaut vismaz ar pašiem dūmiem masīvā (burtiski) ventilācijas sistēma galā tiek visnotaļ labi. Tas gan rezultējas no ventilācijas trubām pilošā kondensātā, kura daudzums (nokrišņu milimetros) visiem par prieku nezināmu iemeslu dēļ gan pēdējā laikā ir pamatīgi samazinājis. Pie bāra letes sēž un ar savu cigāru ventilācijas centienus sabotē hipijžurnālists Māris Zanders jeb Pans Kleksis. Viņu te var sastapt regulāri...

Cilvēku nav pārāk daudz - varbūt 50 - taču, tā kā klubs ir visnotaļ mazs, tad vienalga rodas pilnuma sajūta. Patiesībā, cilvēku ir tieši tik cik vajag, lai jautrība sistu augstu vilni, tajā pat laikā tusētājiem nekāpjot vienam otram uz galvas. Deju grīda ir diezgan neietilpīga un daļa cilvēku ir izvietojusies trīs bezgala ērtajās, ar mīkstiem sarkanām sofām un beņķiem aprīkotajās, taču arī ne pārāk ietilpīgajās ložās, kas izvietotas krietni virs deju grīdas līmeņa. Interesanta nianse - klubā praktiski nav speciālās gaismas tehnikas un šajā ziņā vienīgais pie kā piesiet aci ir ar neonu izgaismotie dzērienu plauktiņi nārā. Dejot gan tas netraucē.


Pie dīdžeja pults pazīstamais Alekss Vetrovs (ex-SWH+) sanākušajiem liek pamatīgi iesvīst, miksējot enerģisku house, disko un funk kokteili, kas lielākajai daļai liek griezties patiešām virpuļojošās dejās, tā radot īstas privātas mājas ballītes sajūtu. Jāpiebilst, ka tieši "Casablanca" ir viena no tām retajām vietām, kur regulāri var izbaudīt tieši ballītes, nevis kroga, vai kluba atmosfēru. Turklāt tas notiek neatkarīgi no mūzikas, kura šajā vietā katru dienu ir pavisam cita - 3dienās publiku regulāri priecē "JaffaRiga" dīdžeji, 4dienās Regnārs Vaivars draudzējas ar Goranu Bregoviču un citiem stilīgas un dejojamas "world" mūzikas izpildītājiem, 5dienās bieži vien skan aktuālākie deju grīdu hiti, savukārt sestdienās.. sestdienās katru reizi var gaidīt ko citu. Tieši tikai un vienīgi "Casablancā" reizi pa reizei kādu setu uzspēlē Latvijas klubu dzīvā leģenda DJ Jānis Krauklis.

Publika šajā sestdienā novākusies Vecrīgai ierasta - jauni puiši, meitenes un visuresošie ārzemnieki, kuru klātbūtne gan nav uzkrītoša. Arī atšķirībā no "Kaļķu vārtos" redzētā, ieleņu stils meiteņu apģērbā nedominē, kaut arī daži eksemplāri tomēr ir iemaldījušies. Kas būtiski, šeit gandrīz nekad nav neviena urlas, arī šovakar. Līdz ar to nav arī konfliktu. "Casablancā" regulāri pulcējas arī mūziķi un vienkārši cilvēki ar noslieci uz mākslu. Īpaši daudz viņu ir ceturtdienās. Gan kluba augšstāvā, gan apakšstāvā bieži notiek dzīvās mūzikas koncerti, kuru stilistika parasti velk uz džeza vai citas vairāk akustiskas mūzikas pusi.

Bāri ir abos stāvos, cenas Vecrīgas vidējās, viesmīles visnotaļ glītas un Ārčijs arī ir pamanāms (no viņa arī nospēru bāra bildi) :) Tiesa, arī šajā klubā ir mazās bāra letes, kuru apsēduši dzērienu malkotāji, problēma, respektīvi, ja nepazīsti bārmeni, dzērienu vari gaidīt ilgi. Tualete ir diez gan maza, turklāt kopējā abiem dzimumiem, kas nereti izraisa dažādus pārpratumus.

Rezumējums:
Ja neesi "esīša", hiphopa un r'n'b fans, tieši "Casablanca" ir viena no jēdzīgākajām izvēlēm, kur ietusēt ar draugiem. Ja draugu nav, arī tā nav problēma, jo cilvēki te ir draudzīgi, meitenes smaidīgas un mūzika iekustinoša. Droši vari nākt arī nedēļas vidū. Pačurā gan labāk vēl mājās...
--------------------------
Iespējamie nākamās nedēļas upuri: "Cuba", "Nautilus", "Radio Bārs".
--------------------------

Iepriekšējie apskati:

Pirmā daļa - "Kaļķu Vārti"

1 komentārs:

  1. Neesmu bijis shajaa klubaa (ja neskaita shad tad paeest), gribeeju tikai iemest mazu resume par - hmm - nedaudz piemirsto probleemu - ventilaaciju.
    Taatad, 4dien izdomaaju, ka vareetu aiziet liidz Vriigai, un izveeles galapunkts - Pulkvedis. Tas, ka tur ir slikta ventilaacija, ir vispaarzinaams, bet tajaa vakaraa bija vispaar le pisec.. Jau pie durviim bija juutams NENORMAALS karstums un attieciigs sviedru smaardinsh. Taa arii iekshaa neiegaaju. Taa kaa iisti nebija jausmas, kur iet, ko dariit, kaa taalaak dziivot, pirmo reizi 4dienaa aizgaaju uz "esiiti". Iisteniibaa aizgaaju taapeec, ka nebiju dzirdeejis dj Roland Privert (http://www.draugiem.lv/music/musician.php?mid=17580). Un sheit staastu var daliit divaas daljaas. Saakshu ar slikto.
    R'n'b zaale - brr, cilveeki paarbaazts, gaisa nav (tajaa zaalee driikst piipeet), tauta - klasiski atbilst essential stereotipiem, kaa arii izskatiijaas, ka vienai daljai liidz 18 veel paaris gadinji jaapagaida. Muuzika - kkur jau agraak rakstiiju, sajuuta, ka EHR top20 iet uz rinjki.
    Mainfloor - yes! beidzot var justies kaa cilveeks. Cilveeki padaudz, bet ne paaraak. Ir GAISSS!! Tiesa, nebija tas labaakais dj performance tajaa vakaraa, manas domas (peec RP bija veel Kaspar Kondrat). Bet ne uz briidi neradaas taa doma, ka kkaadu blakusapstaaklju (ventilaacija un taa) deelj jaadodas prom.
    Veel gribeeju piebilst par to baaru lietu - shausmiigi kaitina, ja tas sanaak kaa ciinja ar paziishanos/nekauniigaako/resnaako elementiem. Shaada veida siikumi var pabojaat vakaru.

    AtbildētDzēst