piektdiena, 2007. gada 15. jūnijs

Recenzija: Maikls Mūrs ir viens talantīgs vecis!

Nupat noskatījos jauno slavenā un dikti skandalozā režisora Maikla Mūra (Michael Moore) dokumentālā kino šedevru "Sicko" (Slimais) par ASV veselības aprūpes sistēmu.

Jau "Boulings Kolumbainai" un "Fārenheits 9/11" bija lieliskas filmas, kaut saturēja pietiekoši daudz diskutabla materiāla, bet šoreiz Mūrs vienkārši ir pārspējis pats sevi, asi, precīzi, pārliecinoši un bezgala cilvēcīgi atklājot pasaulei ASV veselības aprūpes sistēmas apsurdumu, salīdzinājumā ar jebkuru citu šādu sistēmu.

Filmas nagla - Mūrs kopā ar bariņu slimu amerikāņu, kuri ir samaksājuši simtiem tūkstošus dolāru par neveiksmīgu ārstēšanu amerikāņu slimnīcās, laivās slepus dodas uz "ASV ienaidnieku Nr.1" - Kubu, jo ir dzirdējis, ka tur amerikāņu Guantanamo bāzē ieslodzītajiem ir pieejami labāki medicīniskie pakalpojumi kā ierindas amerikāņiem ASV. Tur viņus, protams, pasūta, bet viņi pamanās iekļūt Kubā, kur amīšus mierīgi uzņem slimnīcā, ārstē par velti un kur tie pārsteigti atklāj, ka zāles, par kurām ASV medicīnas korporācijas kāš simtiem un tūkstošiem dolāru, tur ir pieejamas par centiem.

Lai jūs nebaida temats, stāsts ne tuvu nav tikai par Ameriku, tas ir par situācijām, kurās arvien biežāk nonākam arī mēs paši šeit pat Latvijā.
Labākā Mūra filma līdz šim.

10/10 - jāredz visiem!

3 komentāri:

  1. kolumbaina un fārenheits bija labs, būs šī filma arī kaut kur jāsamedī

    AtbildētDzēst
  2. Arī noskatījos. Ļoti laba. Tikai tur zāles elpošanas trahtam kas ASV maksā 120$ Kubā maksāja 5centi.

    Mūrs man liekas nenormāli apstulba, kad UK un Francijā viss ir par velti, un vēl tas, ka Francijā 2 dienas ned. pa 4 stundām jaunajām māmiņam valsts atmaksā auklītes :) jaa.. man amerika vairs neskiet nekaada FEINA vieta!

    AtbildētDzēst
  3. Nu, tas Mūra apstulbums bija uzspēlēts, jo tādēļ jau viņš tur brauca filmēt, lai to parādītu :)

    AtbildētDzēst