otrdiena, 2009. gada 10. marts

Vai SVF Latvijai aizdevis 10,4 miljardus dolāru?

Piefiksēju interesantu nesakritību lokālajā un starptautiskajā informatīvajā telpā pieejamajā informācijā par starptautisko institūciju aizdevumu Latvijai. Mūsu valdība un arī mediji ziņo, ka kopumā Latvijai būs pieejami 7,5 miljardi eiro jeb 5,3 miljardi latu, no kuriem 1,19 miljardus latu piešķirs Starptautiskais Valūtas Fonds (SVF), bet pārējo summu Eiropas Komisija un citi finanšu avoti. Tajā pašā laikā rietumu lielākie mediji, ziņojot par to, ka SVF no aizdevumiem krīzes nomocītajām Austrumeiropas valstīm jau nākamajā gadā varētu gūt 650 miljonu dolāru lielu pelņu, norāda, ka SVF Latvijai aizdevis 10,4 miljardus dolāru jeb aptuveni 5,78 miljardus latu.

Pašā SVF lapā publiski pieejamajā informācijā gan rodams apstiprinājums vien par augšminēto 1,19 miljardu latu lielo aizdevumu Latvijai, taču tādā gadījumā nav skaidrs, no kurienes prestiži ārvalstu mediji, kuri parasti skrupulozi pieiet savu ziņu pārbaudei, ņēmuši daudzkārt lielākās summas?

Update:
Ir versija, ka Bloomberg, kas ir sākotnējās ziņas autori, joprojām atrodas Slaktera graujošā iespaida varā, un nav spējuši atšķirt kopējo aizdevuma paketi no SVF aizdevuma daļas, taču šos pašus ciparus nule kā pārpublicējusi arī mūsu pašu LETA un tālāk ziņu portāli, it nemaz neiespringstot par informācijas, ar kuru aģentūras cilvēki taču ir lieliski pazīstami un strādā diendienā, nekorektumu.

5 komentāri:

  1. tevi par prezidentu!

    AtbildētDzēst
  2. Tu par medijiem runā daudzskaitlī. Vai vari minēt vēl kādus avotus, kuros tas ir rakstīts?

    AtbildētDzēst
  3. Serge - Bloomberg TV un aģentūra, AP, ITH, gan jau ka ir vēl, neesmu meklējis. Bet es pieņemu, ka avots gan ir viens.

    AtbildētDzēst
  4. Būs jāsāk pierast, ka ārzemju ziņu portālos ir svaigākas un patiesākas ziņas nekā vietējos.
    http://holmss.id.lv/2009/jeremy_par_ministru/

    AtbildētDzēst
  5. Gudriniek, tev nebija ātrāk ieiet imf.org un apskatīties kā tad īsti ir?

    Man šo atrast prasīja 2 minūtes
    http://www.imf.org/external/np/fin/tad/exfin2.aspx?memberKey1=575&date1key=2009-03-11

    AtbildētDzēst