sestdiena, 2008. gada 20. decembris

Aizdevums vai palīdzība?

Nav nekāds noslēpums, ka Latvija jau vistuvākajā laikā no dažādiem aizdevējiem gatavojas aizņemties 7,5 miljardus eiro jeb vairāk nekā 5 miljardus latu. Par aizdevuma apmēriem un noteikumiem lai spriež profesionāļi, taču man daudz interesantāks šķiet fakts, ka visas atbildīgās amatpersonas, kā sarunājušas, pēkšņi šo aizdevumu ir sākušas saukt par "finansiālo palīdzību", cenšoties radīt iespaidu, ka citas valstis mums brālīgi izlīdzēs grūtību brīdī, nevis izmantos Latvijas stāvokli, lai nopelnītu uz procentiem.

Kā informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa, ES Latvijai plāno sniegt vidēja termiņa finansiālu palīdzību līdz 3,1 miljardam eiro (2,18 miljardiem latu).

Atbalsts tiks sniegts kopā ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), kas piešķirs 1,7 miljardus eiro (1,19 miljardus latu), ziemeļvalstīm - Zviedriju, Dāniju, Somiju un Norvēģiju - kas kopā piešķirs 1,8 miljardus eiro (1,27 miljardus latu) un Pasaules Banku, kas piešķirs 0,4 miljardus eiro (0,28 miljardus latu).

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehija, Polija un Igaunija kopā piešķirs vēl 0,5 miljardus eiro (0,35 miljardus latu), tādēļ pavisam līdz 2011.gada pirmajam ceturksnim Latvija varētu saņemt 7,5 miljardus eiro (5,27 miljardus latu).

/LETA/


Interesanti, ka šos teminus (palīdzība un atbalsts) nez kādu iemeslu dēļ ir pārņēmuši arī mediji. Pēc manām domām, par finansiālu palīdzību varētu saukt dāvinājumu vai varbūt vēl bezprocentu beztermiņa aizdevumu, bet ne jau aizdevumu uz procentiem. Vai tiešām kāds valdības PR konsultants ir iedomājies, ka šādas vārdu spēles neļaus tautai saprast, ka dažu amatpersonu pārliecība par savu visaptverošo zināšanu un varēšanu ikvienam(!) šīs valsts iedzīvotājam nākamo dažu gadu laikā izmaksās vairāk nekā 2300 latu tikai kredīta atdošanā vien?

4 komentāri:

  1. Interesants novērojums, izskatās jau pēc PR konsultanta darba.
    Domājams loģika zem tā ir tāda - ja valstij draud bankrots, tad arī aizvedums ir palīdzība, bet piekrītu rakstītajam.
    Vai tad savā jaunajā darba vietā, KNL, to nevar noskaidrot? :)

    AtbildētDzēst
  2. Kad iesim ielās ar lāpām? Katrs tādu žūksnīti nenodrošina, spējīgākajiem nāksies divtik.

    AtbildētDzēst
  3. ir ir palīdzība. patreizējos apstākļos, ņemot vērā visus riskus, neviens normāls, ne-valsts investors Latvijai neaizdotu, vai arī aizdotu ar % likmi 50% gadā. Attiecīgi, ja kāds ir piekritis piķi aizdot, pie tam vēl ar +- sakarīgu %, tad uzskati to par palīdzību. Pie tam kāposta devēji potenciāli saprot, ka 3-5 gadu termiņā viņi aizdevumu diez vai atgūs, tas tiks restrukturēts uz nebēdu nākotnē.

    AtbildētDzēst
  4. Tapec, ka valsts funkcija nav dot kreditu citam valstim.

    AtbildētDzēst