trešdiena, 2008. gada 21. maijs

RECENZIJA: Intars Busulis - "КИNО", 2CD, 2008

Tikai nedēļu pēc Prāta Vētras teicamā ieraksta "Tur kaut kam ir jābūt" iznākšanas, veikalos ir nonācis vēlviens izcils pašu mājās tapis albums vai, pareizāk sakot, divi albumi. Intara Busuļa otrais studijas ieraksts, dubultais CD "КИNО" no 20. maija ir pieejams visiem labas mūzikas cienītājiem.

Laikā, kad pasaules un arī Latvijas mūziķi arvien biežāk izdod albumus tikai digitālā formātā, Intars Busulis ir spēris neierastu soli, izdodot vienu un to pašu albumu dubultkompaktdiskā gan latviešu, gan krievu valodās, turklāt nepiedāvājot iespēju tos iegādāties atsevišķi. Lai saprastu, kādēļ tā, ir jānoklausās abi šie ieraksti. Sadarbība ar vairākiem ļoti talantīgiem Latvijas dzejniekiem (krievu tekstu autors ir Sergejs Timofejevs, bet latviešu tekstus sarakstījuši Jānis Elsbergs, Māris Salējs, Kārlis Vērdiņš un Andris Akmentiņš) ir nesusi iespaidīgus augļus - pateicoties lieliskajiem tekstiem, dziesmas, par spīti vienādajām melodijām un aranžējumam (dažām dziesmām latviešu un krievu versijas gan atšķiras arī muzikāli), tomēr ļoti atšķiras ar savu vēstījumu. Ieklausieties vārdos...

Visu dziesmu autors ir viens no šodienas Latvijas labākajiem un profesionālākajiem popmūzikas komponistiem un aranžētājiem - Kārlis Lācis. Ierakstā piedalījies arī viss ex-"Time After Time" sastāvs, kā arī vēl virkne lielisku mūziķu. Pats Lācis šī albuma kompozīcijas sauc par eksperimentālu popmūziku un tur nu viņam var tikai piekrist. "КИNО" noteikti nav tipiska radio formāta popmūzika, tā ir pārāk gudra un komplicēta. Tajā netrūkst nedz džeza, nedz roka un hiphopa elementu un tomēr tā neiekļaujas neviena žanra rāmjos. Taču lai cik labi tas viss izklausītos "iekonservētā" veidā, Busulis tomēr visspilgtāk spīd tieši dzīvajā. Albuma publiskais prezentācijas koncerts Vērmaņdārzā, kurā, mainot valodas, tika nospēlēts viss jaunais repertuārs, daudzus klausītājus atstāja pavērtām mutēm.

"КИNО" ir 21 dzīves īsfilmiņa. To saturs ir it kā ikdienišķs un tomēr tik dziļš. Tie ir īsi stāsti par lietām, kuras ikdienā, iespējams, nepamanām, bet kuras tomēr tik ļoti ietekmē mūsu dzīvi. Līdzīgi kā Prāta Vētra ar savu jauno albumu, Intars Busulis ir radījis albumu, kura dziesmas varbūt arī neiekaros radio topu virsotnes, taču atstās spēcīgu nospiedumu Latvijas populārās mūzikas vēsturē. Divi šādi albumi vienā pavasarī - šķiet, kaut kas pie mums mainās uz labu :)

Jums ievērtēšanai labā kvalitātē izlieku dziesmu "Tocka" (kuru, protams, esmu iegādājies), kas pagaidām patīk vislabāk un patīk tieši krieviski. Nebrīnītos, ja pie attiecīgas bīdīšanas austrumzemē šis būtu reāls hīts. No pārējiem gabaliem izceltu: "Davai davai", "Amnēzija.lv", "Ceļš", "Синий Рай", "Ночной DJ", "Та Ра Pам", "8:25" un "Дождь". Bet albumā tiešām ir galīgi knapi ar vājiem gabaliem un tas sasodīti priecē!



N.B. Albumu iegādāties un noklausīties var pie Platforma Music.

2 komentāri:

  1. Pērkonam ir cits gabals izlikts. :))
    http://www.perkons.lv/piezimes/309

    AtbildētDzēst
  2. lielisks gabals!

    apsvēršu iespēju iegādāties!

    AtbildētDzēst