svētdiena, 2007. gada 16. septembris

Stāsts par Latvi Gauduli jeb Beidziet īdēt, sāciet darīt!

Mani nebeidz pārsteigt savu tautasbrāļu spēja žēloties par itin visu. Nu nekas nekad nav un nebūs labi, neesat pamanījuši? Saeimā un valdībā vienmēr ir tikai pēdējie zagļi un kretīni (kurš viņus ievēl?), naudas arī nekad nav (kurš izpērk tos 1istabu un 2istabu dzīvokļus vecajos un jaunajos projektos par pusmiljonu gabalā? Kurš nodrošina autotirgotājiem nenormālu pārdošanas apjomu pieaugumu katru gadu? Ne taču oligarhi un politiķi katrs ik gadu iepērk pa 15 jauniem VW..)...

Katru reizi, kad tiek paziņoti inflācijas rādītāji (kas nudien satrauc), interneta komentētāju melnais tūkstotis ziņo, ka nu beidzot gals būs klāt, jo uz maizes vairs nebūs ko likt un par ko bērnus skolot arīdzan. To, ka 10% gada inflācijai klāt nāk 30% algas pielikuma tajā pašā laika posmā, neviens pat nepiemin. Ak pareizi, ikreiz, kad parādās dati par algu straujo pieaugumu, tas pats melnais tūkstotis komentētāju ziņo, ka tie visi ir statistiķu murgi, ka viņiem jau nu neviens neko pie algas nepieliek un ka joprojām nākas vergot par 120Ls uz rokas. Un nē, ne jau laukos, bet Rīgā...

Es atvainojos, bet varbūt beigsim vienreiz muldēt?!

Jau pirms 7 gadiem, kad es, būdams vidusskolēns bez jebkādas reālas darba pieredzes, pirmoreiz uzsāku darba gaitas (ar webdizainu sākumā bišķīt ņēmos un vēlāk ar žurnālistiku), man maksāja vairāk nekā tos 120Ls neto. Šodien, kad pieredze, protams, ir krietni lielāka un darbības joma arī cita - sabiedriskās attiecības, zemākā alga, par kuru es vispār sāku diskusiju ar potenciālo darba devēju, ir ar četriem cipariem rakstāma. Neto. OK, varētu domāt, ka es viens tāds ūnikums gadījies, taču ne velna. Prasi kam gribi, tie jaunieši, ar kuriem gadās parunāties (lielākoties vēl studējoši vai nesen kā studijas beiguši) visi kā viens pelna vismaz 400Ls uz rokas, bet tie, kas studijās nav bumbulējuši un ir arī iekrājuši kādu pieredzi - krietni vairāk. Par spējīgiem cilvēkiem ar gadu desmitu pieredzi es vispār nerunāšu. Pat "makdonaldā" šobrīd sola vismaz 300 latus uz rokas, lai tur kāds vispār ietu strādāt.

Es tiešām gribu redzēt to darba devēju, kas savus darbiniekus joprojām aplaimo ar minimālo algu (un iztiek bez aploksnēm). Patiesībā, vēl vairāk gribētos redzēt tos idiotus, kuri par to naudu pie viņa strādā, jo tas, ka darba devējs maksā tikai tik, cik viņam prasa, ir visnotaļ dabīgi. Skarbi? Bet vai tad tā nav? Ja tev maksā minimālo algu un tu nespēj atrast darbu, kur maksā vairāk, varbūt ir vērts padomāt par to, ka ne jau darba devēji ir pie tā vainīgi, bet gan tikai un vienīgi tu pats! Un pakustināt savas smadzenes un pakaļu pareizajā virzienā...

Mana svēta pārliecība ir, ka, ņemot vērā hronisko darbaspēka trūkumu un pastāvošās ekonomikas tendences, jebkuram pieaugušam nepensijas vecuma cilvēkam, kurš nav fiziski vai garīgi slims, un nav arī rūdīts sliņķis, ieguldot zināmus laika un finansiālos resursus savā attīstībā (kursi, pārkvalifikācija) un pārciešot zināmas neērtības (piemēram - pārceļoties no nekurienes uz Rīgu), šobrīd mūsu valstī nevar būt nekādu problēmu iekārtoties sev tīkamā darbā, par to saņemot vismaz 700Ls lielu algu. Jā, šeit pat Latvijā, nevis Īrijas siltumnīcā.

Cita lieta, ka arī ar tādu algu mūsu valsts galvaspilsētā ģimeni uzturēt nebūt nav viegli, taču tas tomēr ir reālāk, nekā to pašu darīt ar 120 latu algu, nemitīgi žēlojoties par grūto dzīvi.

Iespējams, kādam šāds viedoklis šķiet ass un aizskarošs, taču līdz pat šai dienai man neviens, ar kuru esmu iesaistījies diskusijā par šo jautājumu, nav varējis pierādīt, ka tas būtu realitātei neatbilstošs. Beidziet īdēt, sāciet darīt!


16 comments:

  1. Daļa pareizi, lielākā daļa.

    Pats 18 gados pelnu 400 uz rokas plus vēl mācos. Un nezinu neivienu pazinju kas strādātu par 120 latiem :)

    AtbildētDzēst
  2. Varbūt neesi dzirdējis vēl, tad nu pasaku skaidri un skaļi: RĪGA NAV LATVIJA! Tavi spriedelējumi par darba algām Latvijā ir vai nu muļķīgi vai arī ciniski - tas atkarīgs no tavas aptaurētības pakāpes.
    Otrkārt: Vai tu maz spēj iedomāties, cik ļoti ir apriebies klausīties tos, kuri īd par to, ka ir kā latvieši īdot. TU NEESI ORIĢINĀLS!
    Raksti labāk par mūziku un tulko to goddamn damninteresting.com, bet izbeidz tēlot expertu lietās, kurās tu esi zaļš, maximālistisks nejēga. Jau iepriekš pateicos.

    AtbildētDzēst
  3. Nevajag jaukt pimpi ar pirkstu jeb riigu un atlikusho latviju.

    AtbildētDzēst
  4. netēlo nejēgu :) esi oriģināls :) pelni trīsciparu :)

    Tu nevari mainīt to, kas asinīs - vienmēr ir vieglāk pamuldēt un nolikt ar vārdiem nekā aiziet un kautko izdarīt, kautvai vēstuli uzrakstīt. Un vai tik šis raksts nav tāds pats pamuldējums?

    Vispār, Rīgā tā ir kā tu raksti - var būt smukas algas pat rimčikā. Laukos, gluži pretēji, katrā ciemā neskatoties uz katastrofālo darba roku trūkumu, alga tiek turēta ļoti ļoti zemā līmenī. Šķiet, ka pateicoties vietējo uzņēmēju nepublicētai sadarbībai.

    AtbildētDzēst
  5. Bullshit!
    Laukos daudzviet darbaspēka trūkums ir daudz lielāks nekā Rīgā, jo visi puslīdz spējīgie no turienes ir notinušies. Palikuši ir sliņķi, alkoholiķi un fanātiķi (pēdējo man tiešām ir žēl, bet tā ir viņu izvēle galu galā).

    Citās pilsētās tāpat trūkst darbaspēka. Protams, kā jau es teicu, ir jāgrib piemēroties tirgus vajadzībām. Ja tu esi kodolfiziķis un joprojām dzīvo Viļakā, tad nebrīnies, ka Tev nav īpaši daudz iespēju.

    Turklāt, tas, ka Rīga un tās aglomerācija mūsu apstākļos veidojas par tādu kā ūdensgalvu ir neizbēgami, un es tajā nesaskatu itin nekā slikta.

    Nu brauc uz Rīgu, ja tur kur esi, ir tik slikti.

    AtbildētDzēst
  6. Redzi, Sandi, protams, ka arī šis raksts ir pamuldējums. Vienīgais, ka es varu to atļauties un, ka tā rakstīšanai es neizmantoju laiku, par kuru man kāds maksā.

    Kas attiecas uz lauku zemajām algām, ok, varbūt, ka tā arī ir, kā tu saki.

    Taču, ja neviens par tādām nestrādātu, tad tās nekavējoties kļūtu lielākas.

    AtbildētDzēst
  7. Dzīvoju "laukos", kā tu saki (kas rīdziniekiem par problēmu - viss, kas ārpus viņu dižās lielpilsētas, skaitās lauki, vai?), tā ka zinu, kā ir ar algām ārpus Rīgas. Varu tikai pievienoties pārējiem - nerunā par lietām, kuras nepārzini!

    btw, Viļaka nav tā depresīvākā vieta Latvijā. Nav labi sliktā nozīmē pieminēt, kādu eksistējošu vietu (tas var aizvainot tautiešus). Parasti tādos gadījumos lieto vietu ar nosaukumu Mazpisāni.

    AtbildētDzēst
  8. Es par māti, jūs par meitu :)
    Un bļin, vai es teicu, ka Viļaka ir depresīva? Es teicu, ka tur kodolfiziķus nevajag.

    AtbildētDzēst
  9. Zinot to, ka Jeremy nodarbojas ar zhurnaalistiku, vinsh ir uzrakstiijis hiitu...un nopietni. Vismaz Delfos shaads raksts atnestu paarsimt komentu ha.

    AtbildētDzēst
  10. imho: skats no malas - nelielas apardomas par Shulca un Jeremy rakstiem

    mja - a ne1 nav ienaacis praataa ka tie kam 120 Netto netaa neseezh un nekomentee ;-)

    a paarsvaraa tie kas komentee ir tie pashi 700++ kam dariit nefig negribas un jamie veel diic par priekshnieku zhnjaugu un zemo algu

    iideeeshana ir arods kas ienes peljnju (700++ nav nieka summa pac raksti) un kaa redzams atpelnas ;-)


    P.s.
    taa vaarda paarbaude mani nobeigs

    AtbildētDzēst
  11. Jeremy uzraksti kaadu rakstu par Latvijas karaliskajiem bauru plebejiem-tjipa tiem kas brauc 15 gadus vecos bumeros un aprej skaudiibaa visus tos kuri ir savaadaaki (labaaki) un vieniigais uz ko vinji ir speejiigi ir veidot piramdiidu biznesu un par ap***to naudu ielikt zelta zobu un pacelt degunu pret citiem :D

    AtbildētDzēst
  12. Var jau saprast Jeremy - puikam dzīvē maz par ko ir nācies uztraukties un viņš varētu atteikties arī no 1200Ls vai kaut 120000Ls, ja tā šķistu par mazu. Laukos ir savādāk - ja ģimene kaut vienu mēnesi paliek bez tiem 120Ls, tad ģimene neēd. Un domāju, ka līdzīgi ir arī Rīgā ar maz pelnošajām ģimenēm, kam 100 lati ir nevis vakars Vecrīgā, bet 2 vai 3 kredītu maksājumi un jauna soma pirmklasniekam ...

    AtbildētDzēst
  13. Varu Tev tikai piekrist! Ja cilvēks ir gatavs strādāt - darbs atradīsies. Ņemot vērā šī brīža situāciju darba tirgū īpaši augstu tiek vērtēta lojalitāte kādai konkrētai kompānijai. Ja pietiekoši labi veiksi savus pienākumus ir ļoti liela iespēja tikt paaugstinātam un attiecīgi saņemt vairāk. Es, protams, nerunāju par darbu Čili Picā, bet teiksim viduvējā reklāmas aģentūrā! Par Latviešu mūžīgo gaušanos, pat runāt ngribu...

    AtbildētDzēst
  14. Visvairāk šajā ierakstā besī, nevis tas, ka autoram pietrūkst dziļākas izpratnes par tēmu, bet gan tas ka kārtējo reizi tiek propagandēts mīts "latvieši - īdētāji".
    Mīts tiek daudzināts kur vajag un kur nevajag. Rodas iespaids, ka zināma daļa latviešu ir nevis īdētāju tauta bet "sev uz galvas dir**ju" tauta. Lai gan tie, kas runā par īdēšanu, skaudīgumu un citu negatīvo paši ir tikai latviski runājoši "latvijieši" vai "latvijci", kam Latvija ir tikai mītnes zeme. Pēc principa - dzimtene ir tur, kur labāku algu maksā. Un es šeit nerunāju tikai par tiem, kam dzimtā valoda ir krievu.

    AtbildētDzēst
  15. Buru sportā maksā minimālo algu pat tenisa rakešu stīgotājam, kurš stīgo + vēl pārdod preci. Tā pat ir arī ar pārdevējiem.

    AtbildētDzēst