sestdiena, 2007. gada 18. augusts

Par zaudēto iekāri...

Riskējot pārvērst šo vietni par tādu kā pēdējā laikā tik populāro seksblogu filiāli, man tomēr ir vēlme padalīties ar savām pārdomām par, kādu iespaidu 20. un 21. gadsimts ir atstājis uz mūsu - cilvēku - attieksmi pret seksu un ar to saistītajām lietām.

Es gribu parunāt ne tik daudz par pašu faktu, ka pēdējo 50 gadu laikā rietumu civilizācija seksu no tumšās guļamistabas iznesusi ir tieši ielās, žurnālos un televizoros, no izteikta tabu padarot to par modes lietu, bet gan par to, kādu iespaidu šis fakts ir atstājis uz mūsu spēju izjust iekāri.

20. gadsimta otrā puse ne tikai padarīja seksu par visuresošu un pat mazam bērnam labi saprotamu procesu, bet tā arī pilnībā izmainīja priekšstatu par to, kas ir uzbudinošs un kas nav.

Ja vēl 20. gadsimta sākumā vīrietī seksuālu kaisli bieži vien varēja iedegt pat atkailināti sievietes apakšstilbi fotogrāfijā, tad šodien mēs žāvādamies aplūkojam pilnīgi kailas sievietes internetā, žurnālos un filmās, neuzskatīdami to nedz par ko sevišķu, nedz iekāri izraisošu. Salīdzinoši daudz ilgākais laika periods no iepazīšanās līdz seksuālā kontakta brīdim tad ļāva uzbudinājumam un psihiskajai iekārei sasniegt daudz augstāku līmeni, nekā tas iespējams šodien, kad iepazīšanās bieži vien sākas ar seksu.

Jāsecina, ka mūsu spēja izjust iekāri pamazām notrulinās, jo gluži vienkārši mēs vairs nespējam rast stimulus, kas izraisītu uzbudinājumu. Jo, kā zināms, iekāri izraisa tas, kas ir grūti iegūstams. Mēs esam padarījuši seksu par tik pierastu lietu, ka pamazām zaudējam interesi par to.

Jājautā, vai tieši šis psihisko seksuālo stimulu iztrūkums nav vainīgs pie arvien pieaugošā Viagras un citu ķīmisko seksuālo stimulatoru pieprasījuma?

Mediji un izklaides industrija mūsu dzīvi cītīgi veido, tieši seksu pozicionējot kā tās svarīgāko procesu. Sekss ir visur, sekss ir modē un es nebūt neapgalvoju, ka sekss ir kas slikts. Man vismaz patīk. Vienīgais interesanti, cik ilgi vēl šāda masu seksa psihoze turpināsies? Apnīk taču, kā it viss, kas par daudz...

3 komentāri:

  1. riskeejot nokljuut spameru kaartaa:
    veesture!

    peec Romas izvirtiibas sekoja druumie viduskaiki (pac saakums igi ku druums ar visu mazo ledus laikmetu)
    peec frivolaas apgaismiibas - sekoja puritaanisms (aga un arii amerika)
    nu ir 20 gs sex revoluucija (taa itkaa jamodeevee) .... uzmini kas sekos?

    AtbildētDzēst
  2. eermaniitim taisniba. jau tagad sabiedriba ir nogurusi no parmerigas seksualites, gribas individualismu.

    AtbildētDzēst
  3. Arī es piederu pie tiem, kuriem šķiet, ka mums apkārt ir pārāk daudz seksa, bet pārāk maz guļamistabā, nu, sex sells, bet tas viss ļoti piestāv šodienas cilvēku dzīvesveidam. Katram laikam savs raksturs. Šobrīd visinteresantāk ir redzēt, kas sekos, domāju, ka pārmaiņas notiks islāma ietekmē.
    Anonīms: Starp citu, kā tas ir, kad gribas individuālismu seksā? :)

    AtbildētDzēst