ceturtdiena, 2007. gada 9. augusts

Šībrīža Latvijas baudāmāko "jauno" grupu un izpildītāju liste

Tā nu ir iegadījies, ka es ikdienā ļoti daudz klausos mūziku, apmeklēju koncertus, kontaktējos ar mūziķiem, respektīvi, uzņemu ļoti daudz jaunas muzikālas informācijas. No visa šī uzņemtā info apjoma, neizbēgami izfiltrējas kādas īpaši tīkamas un baudāmas lietas. Tādēļ gribēju padalīties ar subjektīvu skatījumu uz šībrīža aktualitātēm Latvijas mūzikā, piedāvājot savu "Šībrīža Latvijas baudāmāko "jauno" grupu un izpildītāju listi" (nekā īpaši nesakārtotu), mazliet info par māksliniekiem, kā arī virsrakstos saites uz resursiem, kur tos var paklausīties.
Jaunie liepājnieki "The Briefing", kuru debijas albums sagaidāms vēl šogad, jau vairākus gadus saviem klausītājiem piedāvā idejām, talanta un elegances piesātinātu "acid jazz" un "drum'n'bass" kokteili (radio singli gan ir vairāk popsīgi, savādāk tos neviens nespēlētu), kura īpaši būtiska sastāvdaļa ir Kristīnas Dobeles šarmantais tēls un lieliskais, mazliet Bjorku atgādinošais vokāls. Grupas sniegums kā koncertos, tā arī ierakstos ir žilbinošs un vienīgais iemesls, kādēļ šie mākslinieki joprojām nesaņem visu pelnīto atzinību, ir relatīvi mazais klausītāju skaits, kas spēj novērtēt viņu idejas un snieguma kvalitāti. Tā teikt, mūzika mūziķiem.

Iesaku noklausīties: "My world", "Totally", "Lullaby"
Oficiālais saits: www.thebriefing.lv (tapšanas stadijā) 2003. gadā izveidotajā un lielākoties ārzemēs koncertējošajā projektā "One-Eyed Wolf Band" apvienojušies Latvijā tik pazīstamo Kulakovu un Sējānu klanu mūziķi, kā arī Kristaps Grasis. Rezultātā ir izveidojies kas attāli līdzīgs vietējai "Dave Matthews Band". Grupa izpilda Kristapa Graša mūziku, kurai pa virsu tiek lasīta dzejnieka Jura Kronberga dzeja. Grupai ir iznācis albums "Vilks Vienacis". Ļoti savdabīgi un interesanti.

Iesaku noklausīties: "Kā Vilks Vienacis zaudēja aci, "Vilks Vienacis viens"Šībrīža Latvijas britpopa/britroka flagmaņi "Mofo" pie mūsu valsts mūzika debesīm parādījās strauji kā komēta, ar dziesmām "Nekas nav beidzies", "Tavs radio melo" un "Meitene no filmām" zibensātrumā iekarojot topus un klausītāju mīlestību. Pagājušajā gadā iznākušais grupas vārdā nosauktais debijas albums ir spilgts piemērs tam, ka arī Latvijā ir iespējams radīt līdz perfekcijai nostrādātus ierakstus, kā arī tam, ka dziesmu tekstiem ne vienmēr ir jābūt pretīgi salkaniem. Protams, ka grupas panākumu pamatā ir tās dalībnieku lielā pieredze - "Mofo" veido cilvēki, kas ir spēlējuši un spēlē tādos projektos kā: "Satelites LV" "kuba", "raadio", "Astro'n'out", "Pienvedēja piedzīvojumi" u.c. Jaunais "Mofo" albums tiek solīts jau šajā oktobrī.

Iesaku noklausīties: "Es tevi nopirkšu", "Kārtējais gals", "Nekas nav beidzies"
Oficiālais saits: www.mofo.lvRoks mūsu valstī joprojām ir dzīvs un ar to es nedomāju kādu nebūt liepājroku, bet gan īstu roku tā visklasiskākajā izpratnē. Lai par to pārliecinātos, atliek vien apmeklēt kādu no grupas "Laime Pilnīga" koncertiem. Pavisam nesen izveidotā apvienība pārsteidz ar Latvijā šajā žanrā neredzētu kvalitāti un atdevi, kura neatstāj vienaldzīgu nevienu klausītāju, lai arī to pagaidām nav pārāk daudz. Protams, šis ir projekts, kuram diez vai izdosies iekarot masu atzinību, taču nesķiet, ka pašu mūziķus tas kaut nedaudz satrauktu.

Iesaku noklausīties: "Hey Babe"Smīniet vai nē, bet tieši mans kādreizējais kolēģis "Talantu Fabrikā" šobrīd no Latvijas māksliniekiem ir vistuvāk tam, lai iekļūtu visaugstākā līmeņa starptautiskajā apritē un parakstītu vairāku albumu kontraktu ar kādu no lielajās mūzikas izdevniecībām. Sācis kā saldu popdziesmu izpildītājs duetā ar savu draudzeni, Dons drīz atmeta tam ar roku un pievērsās savam īstenajam aicinājumam - rokam. Un ne velti, jo tieši šim puisim ir neapstrīdami labākā roka balss šajā miestā, līdz ar vajadzīgo attieksmi pret dzīvi un darbu. Pirms trim gadiem Dons lecīgi paziņoja, ka būs zvaigzne. Līdz tam ilgi vairs nav jāgaida...

Iesaku noklausīties: "Save Me", "Fast Line (live)", "Good Morning My Love"
Oficiālais saits: www.donsmusic.lvAtkal ir jārunā par kādu, kas, visticamāk, nekad nebūs liela zvaigzne, bet varētu būt, ja vien piedzimtu kur citur, nevis šeit. Viktorija jeb Vic Anselmo ir jauna dziedātāja, kas ir izvēlējusies neiet pa meinstrīma lieceļu un nedziedāt popu vai r'n'b. Patiesībā, man pat ir grūti nodefinēt šīs dziedātājas un dziesmu autores stilu, es zinu tikai to, ka tas ir ellīgi pievilcīgs. Interesanti, ka lai arī Vic Anselmo ir bezgala trausla būtne un tāda ir arī viņas mūzika, viņa visbiežāk ir redzama uzstājamies dažādos smagās vai gotiskās mūzikas pasākumos. Iespējams, tas saistīts ar to, ka tieši puse no viņas superprofesionālā pavadošā sastāva ir no leģendārās "death metal" grupas "Neglected Fields".

Iesaku noklausīties: "Beverly", "Who?"
Oficiālais saits: www.vicanselmo.comPar "Smaragda Pilsētas Burvjiem" esmu rakstījis jau vairākkārt, tāpēc īpaši neizplūdīšu". "S.P.B" ir pavisam jauns projekts, kura līdz šim publiskotie divi singli norāda uz potenciālu kļūt par vismaz lokālām superzvaigznēm. Debijas albums tiek solīts šoruden.

Iesaku noklausīties: "Pearl Tears", "Poet"
Mikus Frišfelds ir cilvēks vienpatis. Jauns dziesminieks no Valmieras, kādreizējais grupas "The Signals" līderis, kurš praktiski pilnīgā vienatnē sacerējis, iedziedājis, iespēlējis, noproducējis un izdevis savu debijas albumu "Egoland" (2007) - astoņas dziesmas par sevi un pasauli sev visapkārt. Par spīti jebkādam ierakstu kompāniju atbalstam, vairāki viņa singli ir iekarojuši radio topus. Mikus mūzika ir dažreiz grūtsirdīga un melanholiska, bet vienmēr skaista un jēgpilna.

Iesaku noklausīties: "Up In The Clouds", "Brown Eyes Beautiful", "Plastic"
Oficiālais saits: www.mikusfrisfelds.lv"Wonheim" projekts, kuram līdz šim ierakstītas tikai divas dziesmas. Tajā apvienojušies jau iepriekš pieminētais Mikus Frišfelds, "Double Faced Eels" bundzinieks Pauls, un grupas "The Sound" dalībnieki Rihards un Matīss. "Wonheim" paši sevi dēvē par inteliģentu huligānu kopu un viņu dziesmas rodas visdīvainākajos veidos. Pirmais singls "Maskava asarām netic" tapa, kad Pauls piegāja pie mikrofona un iedziedāja daļu avīžraksta, tā radot vienu no 2006. gada interesantākajām dziesmām.

Iesaku noklausīties: "Maskava asarām netic", "Bodīte ir ciet"Lai arī viens no Latvijas visprofesionālākajiem muzikālajiem kolektīviem "Latvian Blue Band" pastāv jau 6. gadus, tas joprojām nav pārāk plaši pazīstams, tāpēc arī tiek pieminēts šeit. Spēlējot kopā ar neskaitāmiem pasaulslaveniem blūzmeņiem, LBB puišiem ir izdevies apliecināt, ka, par spīti vispārējam uzskatam, ka blūzs ir melno mūzika, arī pavisam bāli zēni to var izpildīt sirdi plosoši. LBB koncerti vienmēr ir aizraujošs piedzīvojums, pat, ja blūzs nav jums pats tuvākais žanrs. Patiesībā, visiem mūsu pašpasludinātajiem superstāriem vajadzētu aiziet uz LBB koncertu un paklausīties, kā ir jāspēlē...

Iesaku noklausīties: "Fime Minutes Too Late", "No More Doogin' ", "Feel Like Cryin' "
Vieni no spilgtākajiem jaunajiem poproka mūzikas lauciņa kopējiem. "Ēnas" jau iemantojušas plašu cienītāju loku, it īpaši meiteņu vidū. Grupa izceļas ar nesavtīgu atdevi koncertos un talantu piedāvāt klausītājiem tiešām lipīgas dziesmas. Tiesa, jauniešiem ļoti gribas līdzināties "U2", un to dažkārt ļoti var manīt, taču, ja tā padomā, kam tad vēl gribēt līdzināties, ja ne Bono un draugiem?

Iesaku noklausīties: "sirC", "Beautiful Morning", "Somehow"
Oficiālais saits: www.grupaenas.lvJauniešu vidū šobrīd pie mums nav populārākas grupas par "Double Faced Eels". Šādu slavu puiši ir iemantojuši tieši dēļ saviem lieliskajiem koncertiem, kuri ir atstrādāti līdz sīkākajām niansēm, tā padarot "zušus" par spēcīgāko Latvijas koncertgrupu. Protams, lielākoties viņu spēlētais koledžroks nav nekas jauns un bezgala interesants, tomēr tā ir enerģiska, paķeroša un viegli līdzi dziedama, un katreiz uzlabo garastāvokli. "Zilais valis" anyone? Starp citu, jau pēc dažām dienām DFE šogad kā vienīgie no Latvijas uzstāsies milzīgajā "Sziget festival 2007", Budapeštā.

Iesaku noklausīties: "Intro (Kick Out The Jams)", "Salda dzīve ievārījumā", "To Take Breath", "LPDZ"
Oficiālais saits: www.dfe.lv
Jau plašu popularitāti iemantojušais Baldones dziesminieks Goran Gora ir viens no pēdējā laika spilgtākajiem notikumiem mūsu mūzikas dzīvē. Viņa debijas albums "Jet Lag" (2007) bija pārsteigums arī tiem, kas domāja, ka pazīst viņa mūziku. Kā to atzīst mūzikas kritiķi gan pašmājās, gan ārzemēs, "Jet Lag" ir pasaules līmeņa ieraksts "singer/songwriter" žanrā. Cik daudz vietējo mākslinieku par saviem ierakstiem var teikt to pašu?

Iesaku noklausīties: "Swim, Robert, Swim", "Poor Maria", Girl In The Backseat"

4 komentāri:

  1. Šitas laikam ir Jeremy neizdevies joke.

    AtbildētDzēst
  2. beidzot kads sakarigaks raxts. loti labs. pusi no grupam, liekas, nezinu.

    AtbildētDzēst
  3. zini, Ēnas un Double Faced Eels par labām grupām nenosauksi, pat labi gribēdams.

    AtbildētDzēst
  4. A kā noteikt, kas ir laba grupa?

    Tā, kuras disku pērk?
    Tā, kuru daudz klausās?
    Tā kurai ir profesionāla attieksme pret darbu?
    Tā, kura spēj radīt superīgas idejas, bet principa pēc ierakstās tikai garāžā?
    Tā, kurai seko citas?

    Nu kā noteikt?

    Jebkurā gadījumā, abas Tevis nosauktās ir labas grupas, kaut es labprāt paklausītos, kā Tu mēģini pierādīt pretējo..

    AtbildētDzēst