sestdiena, 2007. gada 12. maijs

Kino recenzija: "Jadesoturi" (Somija, 2006)

Nesen es draugu lokā smīkņāju un reizē sajūsminājos par Kazahstānas atvēzienu ieguldīt vairākus desmitus miljonu dolāru nacionāla kinoeposa "Nomad" ražošanā. Stāsts, protams bija savdabīgs un dikti patosa pārpilns, taču vizuāli un vēriena ziņā šis pasākums ne ar ko neatpalika teiksim no "Gladiatora", kas izmaksāja reizes sešas vairāk.

Taču tas viss ir pupu mizas, salīdzinot ar nupat noskatīto filmu "Jadesoturi" (Jade Warrior, 2006), ko daudzi sauc par visu laiku labāko Somijas kino vēsturē. Arī viņiem ar kino līdz šim ir bijis līdzīgi kā mums - praktiski nekā jēdzīga, atskaitot pāris mazbudžeta komēdijas.

Debitants kinorežijā Antti-Jussi Annila (viņš arī filmas scenārija autors) vienkārši šokē ar savu uzdrīkstēšanos savienot somu un ķīniešu mitoloģiju fantāzijas melodrāmā ar kung-fu piešprici, kuras darbība norisinās gan senajā Ķīnā, gan mūsdienu Somijā. Viņš šokē arī ar to, ka, par spīti režisorai pieredzes trūkumam, ļoti savdabīgajam scenārijam, filmas žanram un knapus 4 milj. $ lielajam budžetam, filma ir neticami skaista, nostrādāta un galvenais - to skatoties neatlaiž ne uz mirkli un vēl ilgi pēc tam.

Man līdz šim nezināmais somu aktieris Tommi Ēronens spīdoši tiek galā ar divām lomām, spēlējot reizē ķīniešu varoni Sintaju un vienkāršo somu kalēju Kaju. Viņa mīļotās lomā uzreiz divas aktrises - Ķīnas laikos to teicami atveido uzlecošā ķīniešu zvaigzne Zingču Žanga (drīzumā viņu vērojiet Holivudas blokbāsterā Rush Hour 3), savukārt Somijas vidē iejūtas jauniņā Krista Kossonena, kura gan šeit ar spilgtu sniegumu neizceļas.

Stāsts?
Pirms tūkstošiem gadu senajā Ķīnā kāds izredzēts varonis, kam lemts nogalēt dēmonu un iemantot apgaismību, izvēlas nostāties pret likteni, izvēlas mainīt slavu un dvēseles atbrīvošanu pret otru iespēju mīlestībā. Tā tiek dota un pēc ilga laika viņa dvēsele piedzimst no jauna, nu jau mūsdienu Somijā. Taču viņa liktenis visu šo laiku ir pacietīgi gaidījis..

Viena no skaistākajām šogad redzētajām filmām.
Vērtējums: 9/10

P.S.
Atgādināšu, ka Andreja Ēķa nu jau cik gadus topošās, solītās un tā arī joprojām neatrādītās latviešu kara varoņfilmas "Rīgas Sargi" budžets pat pārsniedz augšminētos 4 miljonus $. Es tiešām gribēšu redzēt to šedevru...

5 komentāri:

  1. Skatos, tev patīk filmas aprakstīt. Idēali tavā situācijā būtu iepīt DVD nomu, varbūt kāds sale iekrīt, ja vien tai DVD nomai ir tā filma. Bet nu tā ir niša kas varētu tikt apdzīvota tīri ekonomiski izdevīgā gaismā priekš Latvijas līmeņā.

    p.s. gribu noskatīties abas pieminētās filmas, izklausas interesanti.

    p.s. The Myth esi redzējis?

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par ieteikumu.
    Problēma ir, ka es parasti skatos visādus Eiropas brīnumus, kuru nevienam nav ;)

    Nē, The Myth neesmu redzējis.

    AtbildētDzēst
  3. hey...i've got no bad intention here...it's just so happened that i browse through ur blog entries but i have no idea at all what language are u writing...could u reward me for my curiosity? LoL...thanks a lot :)

    AtbildētDzēst
  4. Hmm, vai brāļi Kaurismäki ir ieskaitīti pie ''praktiski nekā jēdzīga''?

    AtbildētDzēst