trešdiena, 2007. gada 24. oktobris

Kā es uz Londonu dziedāt braucu un braukšu..

Uz pavisam īsu brīdi biju aizšāvis līdz lietainajai Londonai, lai tur izietu testus prestižajā "Vocaltech" vokāla skolā. Respektīvi, ir traka doma vismaz gadu dzīves(un kaudzi naudas) ziedot tam, lai vienā no Eiropas spēcīgākajām modernās mūzikas skolām labāk apgūtu to, ar ko es nekad neesmu pelnījis un arī neplānoju pelnīt naudu, bet kas ir viena no manām sirdslietām - mūziku. Man līdz šim nav nekādas oficiālas muzikālās izglītības, lai arī mūziku esmu mācījies gan Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, gan Rīgas Doma kora skolā, gan vēl šur tur.

Londonā izgāju diez gan pamatīgus testus un sapratu, ka esmu labākā līmenī, nekā tiku domājis, taču vienalga tas, kas notiek tajā skolā, salīdzinot ar jebko, ko esmu redzējis Latvijā, ir pilnīgs kosmoss. Nerunājot par to, ka pie mums ir praktiski neiespējami apgūt lielāko daļu no tā, ko piedāvā "Vocaltech", arī pasniedzēju, mācību programmas un skolas tehniskā aprīkojuma līmenis ir vienkārši neticams (viņiem skolā ir mūsu "Sound Division" līmeņa studija :D).

Šobrīd domas sliecas uz viena gada kursu diploma iegūšanu, taču, ja dikti patiks, padosies un arī finanses nespiedīs, viss pasākums varētu ievilkties arī uz diviem vai trim gadiem. Gribētos orientēties uz džezu.

Mācības ir pilna laika (viens gads no trīs gadu "Bachelor of Music in Popular Music Performance" bakalaura studijām, uz kurām tēmēju optimistiskākajā variantā), sākas 2008. gada 1. aprīlī un gada laikā plānots maksimāli padziļināt esošās un iegūt jaunas zināšanas un iemaņas sekojošās jomās:

Voice Production - pricipā, vokāla tehnika. Darbs ar balss tembru, toņa precizitāti, diapazona paplašināšana, elpošana, u.c.

Classic and Modern Styles - iemāca atšķirt neskaitāmos klasiskās un modernās mūzikas stilus un būtiskās nianses to izpildījumā.

Harmony and Theory -mūzikas teorija. Notis, akordi, apzīmējumi, harmonijas u.tml. - viss, kas ir mūzikas pamatā.

Aural - dzirdes attīstīšana. Patiesībā, tieši māksla klausīties un sadzirdēt ir viena no būtiskākajām mūzikas radīšanā un izpildīšanā.

Song Writing - tieši tas, kas rakstīts, tātad dziesmu rakstīšana. Dažādi stili prasa dažādu pieeju dziesmu radīšanā un šis kurss ir paredzēts, lai iemācītos komponēt maksimāli dažādu repertuāru.

Second Instrument - dziedāt, tas ir labi, taču dziedātājs, kurš nespēlē nevienu instrumentu ir visnotaļ ierobežots savā pašizpausmē. Domāju izvēlēties to, ko Latvijā nemāca nekur - pop/rock klavierspēli, kas no Mocarta un Bēthovena, ko apgūst mūzikas skolās, atšķiras ļoti kardināli.

Ensemble - ansamblis jeb uzstāšanās grupā, ar to domājot gan vairākus dziedātājus, gan vokālistu un grupu. Neviens mākslinieks praktiski nekad neuzstājas viens pats, tādēļ ļoti būtiski ir apgūt spēju komunicēt ar citiem mūziķiem priekšnesuma laikā.

Live Performance Workshop - kurss, kas īpaši sagatavo mūziķus dzīvajiem koncertiem. Katru nedēļu studentiem ir iespēja uzstādies dzīvajā ar profesionālu bendu, turklāt ik mēnesi labākie priekšnesumi tiek atrādīti publiskā koncertā kādā Londonas klubā, uz kuru parasti savācas ap 500 skatītājiem.

Studio - darbs profesionālā ierakstu studijā lielisku producentu vadībā, kurā studentiem ir iespēja ierakstīties un maksimāli iepazīt savu balsi, dažādas ierakstu tehnoloģijas.

Master Classes - regulāras meistarklases ar Lielbritānijas vadošajiem dziedātājiem, dziesmu autoriem un producentiem.

Vienvārdsakot, viss kā pieklājas un vēl vairāk. Šai pašai skolai ir arī ģitāras, basa un bungu nodaļas, līdz ar to visi tur pat vien maļas un visa veida kreatīvs notiek nemitīgi.

Tagad vienīgi jāizdomā, kā līdz aprīlim sapelnīt kaudzi naudas (rēķinos ar vismaz 18000 Ls gadā) un nodrošināt, ka tā turpina pelnīties arī man klāt neesot, jo šis prieks, ņemot vērā Londonas dzīves dārdzību, ir dikti sālīts. Un tomēr, kad vēl, ja ne tagad un, galu galā, tai taču būtu jābūt ellīgi labai sajūtai 24 gadu vecumā vienkārši atļauties darīt to, kas tev patīk un nospļauties par to, ka teorētiski vajadzētu turpināt mācīties ko lietderīgu, strādāt, dibināt ģimeni un ko tik vēl nē...

4 komentāri:

  1. Drumtech varētu būt interesants :) Vokālais man nekad tā īsti nav padevies. Tok 18K Ls vajag šitam? Cik ta maksā pati skola un cik dzīvošanai rēķini? Ideja jau spalvaina kā mūra māja, veiksmi ;)

    AtbildētDzēst
  2. Nu, pašas mācības tiem maniem gada kursiem maksā 5300Ls. Ja ņemtu akadēmisko 3 gadu bakalauru, tad tikai 2700 gadā, bet tur ir visādas prasības, lai iestātos, par kurām es neesmu pārliecināts, ka vērētu izpildīt. Nu jā, es tā rēķinu, ka pārējo piķi vajadzētu dzīvošanai. Jo dikti negribētos tur traukus mazgāt paralēli.

    AtbildētDzēst
  3. Respect. Lai veicas, batja, uz šādu attieksmi pret dzīvi ir jātiecas.

    AtbildētDzēst
  4. Tikai tagad ieraudziju šo blogu un saskatīju tik daudz kā līdzīga ar sevi. Šobrīd strādāju PR un mārketinga nozarē, bet mana aizraušanās ir un paliek mūzika. Ilgus gadus esmu dziedājusi dažādos koros, tomēr neesmu ieguvusi muzikālo izglītību. Lai gan man nav īpašas sajēgas par solfežo un nekad neesmu apmeklējusi vokālās nodarbības – pēdējā laikā mani nepamet doma par došanos uz ārzemēm, lai beidzot pārbaudītu savas spējas mūzikā. Arī man mērķis nav pelnīt naudu ar mūziku. Laikam jau būtu nereāli 23. gados pamest mājas, labu darbu un doties uz ārzemēm, lai mācītos kaut ko priekš sirds, bet, kas zina, varbūt arī es saņemšos un krāšu naudu līdzīgas idejas realizēšanai.

    AtbildētDzēst