pirmdiena, 2008. gada 28. jūlijs

Par "Jauno Vilni", invalīdu stāvvietām un aprobežotību..

Mēs, latvieši, esam dīvaina tautiņa - maza, lepna un, diemžēl, pa lielam arī aprobežota. Kādēļ tāda pārliecība? Nu kaut vai tādēļ, ka vairākumam mūsu nācijas pārstāvju piemīt smieklīga tieksme klusēt brīžos, kad vajadzētu skaļi kliegt un nevietā brūķēt muti, kad pieklātos paklusēt. Protams, pilnīgi iespējams, ka tas pats attiecas uz visām nācijām, ne tikai latviešiem, taču es lielāko mūža daļu esmu pavadījis tieši šeit un tādēļ par citiem spriest negribētu.

Taču vispār latviešiem par citām tautām gan patīk spriest. Un kā vēl! Vidējais statistiskais latvietis ir stingri pārliecināts, ka amerikāņi ir stulbāki par stulbiem un ka viņu prezidents ir gadsimta lielākais dulburis, ka visi krievi ir urlas pēc aicinājuma un turklāt arī ir galīgi aprobežoti, jo nespēj saprast, ka dzīvo valstī, kurā viss ir galēji korumpēts un un kura to vien vēlas, kā kādu iekarot. Bet ne par to es šodien gribēju rakstīt.

Jau nedēļu milzīgs daudzums latviešu nenoguruši "vārās" par to, cik briesmīga lieta ir Krievijas telekompāniju organizētais jauno populārās mūzikas izpildītāju konkurss "Jaunais Vilnis", kurš ik gadu notiek Jūrmalā un tiek pārraidīts uz dažādām valstīm. Un katru reizi šis pasākums Latvijā izraisa milzīgu negatīvu rezonansi... un katru reizi kļūst par Latvijas gada skatītāko TV notikumu.

Ak, neraža, šogad vadītāji esot atļāvušies pajokot par Latvijas himnu un, kādas šausmas, častuškas esot dziedātas mūsu tautastērpos! Un tas viss mūsu prezidenta klātbūtnē un to vēl rāda TV! Par to, lūk milzīgs satraukums... Vien nelaime tāda, ka tas nav vis nacionālais lepnums, kas to izraisījis, bet gan mazām nācijām piemītošais mazvērtības komplekss. Jo tieši spēja pasmieties par sevi ir viens no galvenajiem rādītājiem, ka smējējam ar pašapziņu viss kārtībā.

Tas, kā "Jaunā Viļņa" vadītāji pasmejās par kādām Latvijai raksturīgām lietām, nav pat salīdzināms ar to, kādā pakāpē krievi savās televīzijās regulāri smejās paši par sevi. Un tas pats attiecas arī uz amerikāņiem un daudzām citām nācijām. Jo viņiem šis nacionālais mazvērtības komplekss kaut kā ir krietni mazāk izteikts. Un tiem, kas sūrojas, ka tās šausmas jāskatās TV - nu tak neskatieties, dārgie draugi, galu galā, to demonstrē nevis sabiedriskais, bet gan komerckanāls. Tas, vai mūsu prezidentam tur vajadzētu gorīties pirmajās rindās, ir cits jautājums, bet tā, galu galā, ir viņa paša izvēle, ar kuras sekām pašam vien būs jācīnās.

Otra lieta, kas pēdējās dienās ir likusi ar drūmu bezpalīdzību noraudzīties uz daudziem tautiešiem, ir reakcija uz portāla TVNET un Lato Lapsas kantora "Baltic Screen" jaunāko provokāciju - akciju pret invalīdu stāvvietu nelikumīgajiem aizņēmējiem. Ja nu kāds nav pamanījis, tad TVNET aicināja lasītājus iesūtīt bildes ar invalīdu stāvvietās novietotiem invalīdiem nepiederošiem auto, savukārt "Baltic Screen" uzņēmās noskaidrot to īpašniekus un, kas vēl interesantāk, papētīt, no kurienes un cik likumīgi ir nākusi nauda šo spēkratu iegādei.

Šodien portālā publicēts pirmā šāda acīmredzmi nodokļus nemaksājoša auto īpašnieka apraksts, un komentāru, protams, ir vesela jūra. Taču to vairums ir par to, kāds nelietīgs cūka ir raksta autors, par to, ka invalīdiem tāpat mašīnu neesot, par to, ka valstī ir bardaks, tādēļ likumi nav jāievēro un par to, ka svešu naudiņu (kas par to, ka valstij nozagtu) skaitīt esot nepieklājīgi.

Es vēlētos, kaut būtu manos spēkos to izteikt kā savādāk, bet viss ko es varu teikt ir, ka, manuprāt, aiz katra šāda komentāra, aiz katras šādas domas slēpjas viens aprobežots latvietis.
Tāds, kurš ziņošanu par krimināli sodāmu noziegumu (ar to es šeit domāju nodokļu nemaksāšanu, nevis neatļautu parkošanos) nievājoši sauc par "stučīšanu" (starp citu, neziņošana arī ir noziegums), tāds kurš ir pārliecināts, ka zagt, kamēr vien kāds cits zog vairāk, ir OK, ka nauda atbrīvo no pienākumiem pret valsti un līdzcilvēkiem, tāds, kurš ir laimīgs dzīvot bardakā un neko nedarīt, lai kas mainītos, jo, galu galā, tas ir lielisks attaisnojums paša cūcībām.

Neatkarīgi no tā, vai attaisnojumi meklējami 700 verdzības vai 50 padomju okupācijas gados, faktus tas nemaina - mēs esam depresīva, kompleksaina un daudzās lietās atpalikusi nācija. Un mums vēl tāls ceļš ejams, lai to apzinātos...

Foto: Latvietis.com

12 comments:

  1. tev rakstos ir spēks. tu necenties izpatikt masām.

    par tavu viedokli- piekrītu.

    nepiekrītu par nodokļiem. cilvēks izdara ''pārkāpumu'' (noliek savu auto vienā no n-tajām neizmantotajām stāvvietām) un Lato skrien sūdzēties VID. nesakarīgi. bet tas nu tā.

    p.s. nesaku, ka bumeru likšana invalīdu stāvvietās ir atbalstāma vai nesodāma, bet ir daudz svarīgākas lietas, kam Lapsa varēja pievērsties. no bumera nolikšanas invalīdu stāvvietā neviens reāli cietis nav.

    AtbildētDzēst
  2. šito uztveršu kā atvainošanos par iepriekšējo rakstu.

    AtbildētDzēst
  3. Par Jauno vilni. Džeremij, es kaut kā neesmu redzējis, ka krievi smietos par sevi tādā pakāpē, ka apņirgtu savu himnu vai citus savas tautas simbolus.

    Otra lieta: es tiešām neredzu nevienu citu iemeslu šī pasākuma norisei Latvijā, kā vien to, ka Krievijas skatītāju auditorijai ir nepieciešams paradīt, ka Krievija kā valsts nav aizgājusi no Latvijas un ka "Jurmala vsjo ješčo naš gorod".

    Džeremij, tam visam pamatā ir vēsturiskais fons. Nevajag izlikties, ka viņa te nav. 50 gadus latvieši savos tautas tērpos piespiedu kārtā dejoja dižās krievu tautas častuškas. Un daudzi tagad redžeja to pašu atkal no jauna. Papildus vēl daži Zatlera idiotiski izteikumi, ka kultūra vieno tautas (krievu kultūrai reiz bija uzdevums vienot visas padomju tautas).

    Un vēl par to mazo nāciju mazvērtības kompleksu. Palasi arhīvos kā krievi reaģē uz vismazākajiem pīkstieniem par komunisma noziegumiem - par Katiņu, par Staļinu, galu galā par vairāku valstu okupāciju. Krievi arī ir maza nācija?

    AtbildētDzēst
  4. Sveiki, Jānis!

    Esi jau redzējis šito ?
    Itkā mūsu (un pēc būtības tava) 3 stundas laikā Dinamiskā Domu Darbnīca izdomāta PR kampaņa sāk realizēties. Cik atceros, mums solīja atsūtīt ielūgumus un konfrernci (nav starpības ka gala rezultātā nosauca pasākumu par kongresu). Var būt atgadināt organisatoriem par šo solījumu? ;)

    Jūlija Zotova
    julija.zotova@rtu.lv

    AtbildētDzēst
  5. Vilhem - Lapsa ir brīvs cilvēks, nevis valsts amatpersona, viņam nav obligāti jāizmeklē slepkvības. Ja viņš jūtas spēcīgs izķert nodokļu nemaksātājus, kuri turklāt piedevām ir gana lecīgi, lai zīmētos ar saviem īpašumiem invalīdu stāvvietās, es viņam par to applaudēju, nevis pārmetu, ka šamējais redz nemēģina pierādīt, ka Zatlers ir kukuļņēmējs.

    Krievs - nevaru iedomāties, kā to tā varētu uztvert.

    Putns - "Comedy Club" paskaties, ne to vien ieraudzīsi. Vai amīšu komiķus :D
    Protams, ka eksistē vēsturiskais fons. Starp citu, tieši šis vēturiskais fons ir arī Tevis minētās krievu vēstures interpretācijas iemesls. Viņi gadu desmitiem ir dzīvojuši ar 2. pasaules kara varoņu pašapziņu, a tagad latvieši un citi viņus mēģina pārliecināt, ka nekādi varoņi šamējie nav bijuši, bet gan noziedznieki, tāpat kā nacisti. Sāpīgi taču. Tev arī būtu.
    Vēsturē meklējams arī iemesls, kādēļ šeit notiek Jaunais Vilnis. Un, tici man, vēlmi identificēt Jūtmalu kā savējo tam nav nekāda sakara. Tā vnk ir nostaļģija un iespēja izrauties no sava bardaka.

    AtbildētDzēst
  6. Jūlija - jā, pamanīju un nosmējos, bet ar ko tādu arī rēķinājos.
    Būs jāpabaksta ONE.

    AtbildētDzēst
  7. "Ну что латыши могут знать о Сибири?" - задал риторический вопрос Галыгин. "А теперь традиционная латышская игра - депортация" - сказал комик "Камеди Клаб" в Юрмале.

    Normāls joks ne? Smieklīgi taču!

    AtbildētDzēst
  8. Putns - nu tas gan izskatās pēc apzinātas cūcīgas provokācijas, to nemanīju, jo ne pārāk cītigi skatos šo pasākumu. Pa zobiem Galiginam vajadzētu iedot, bet nu lielos vlcienos lietas būtību tas nemaina.

    AtbildētDzēst
  9. Es pat šo arī nemanīju TV, bet krievu ziņu portālos par šo rakstīja.

    Tad nu lūk, tad, kad šis sāka skanēt ēterā, LNT esot atrubījuši skaņu, bet TV5 palaiduši reklāmu (tā ir tāda normāla krievu metode - laikā, kad notiek notiek valsts apvērsums TV rādīt Gulbju ezeru).

    Visu šo saliekot kopā, man riebums rodas arī pret pasākumu kopumā. Rezultātā es viņu uzskatu par politisku nevis muzikālu,

    AtbildētDzēst
  10. Putns - nu kamoon, ja jau būtu politisks, tad nebūtu gruzīni pirmajā vietā :D

    AtbildētDzēst
  11. Nu Džeremij - kultūrai taču ir jāvieno tautas...

    Politisks citā nozīmē - krievi te var atbraukt un runāt kas vien ienāk prātā. šie jociņi diez vai visi bija nejauši.Viņi taču noklepoties uz tās skatuves nevar bez režisora atļaujas.

    AtbildētDzēst