otrdiena, 2008. gada 17. jūnijs

Krievijā tiesās blogeru ģimeni!

Mūsu varen plašajā kaimiņvalstī Krievijā arvien pieaugošā valdošās varas kontrole pār informācijas plūsmu arvien vairāk draud pārņemt arī vidi, kurā likumi parasti ne pārāk darbojas - runetu jeb Krievijas interneta telpu. 2007. gada martā šajā valstī tika ierosināta pirmā krimināllieta pret blogeri - "laimīgais" izrādījās Sava Terentjevs, kurš "LiveJournal" vidē it kā bija kurinājis naidu pret varas pārstāvjiem, kāda citā blogā atstājot komentāru, kurā izteica pārliecību, ka nebūtu slikti, ja negodīgus "mentus" ik pa laikam publiski dedzinātu Stefana laukumā. Tiesas process pret šo jaunieti, kuram draud 2 gadu ieslodzījums, vēljoprojām turpinās, bet šodien aģentūra "Interfax" ziņo, ka tiesā atbildēt par saviem internetā paustajiem uzskatiem nāksies arī viņa tēvam Sergejam Terentjevam, arī blogerim, kura rakstītā džeza festivāla kritika ne pa jokam aizkaitinājusi šī festivāla dalībnieku.

2008. gada janvārī šis likumnepaklausīgās blogeru ģimenes galva ar niku "jazzavva" savā LiveJournal blogā publicēja rakstu ar nosaukumu "Mēs, džezs un brieži", kurā visnotaļ klasiskā žurnālistikas stilā iztirzāja Siktivkarā notikušā džeza festivāla norosi, pamatīgi kritizējot tā organizatorus un jo īpaši šī festivāla dalībnieku, Komi Republikas mākslas koledžas direktoru Anatoliju Jaļiņiju. Šamējais ar kritiku nav bijis mierā un iesūdzējis bloga autoru tiesā par "raksta, kuru izlasījuši simti, tūkštoši vai pat miljoni, izraisīto goda, cieņas un reputācijas graušanu", pieprasot 100000 rubļu (~20000 latu) morālo kompensāciju. Jāpiebilst, ka minētā bloga patstāvīgo apmeklētāju skaits nepārsniedza 15, toties tagad, pēc visas publicitātes, uz to tiešām gāžas apmeklētāju tūkstoši.

Šis notikums runetā un arī Krievijas mākslas pasaulē ir izraisījis pamatīgu troksni. Kā aizstāvības liecinieks 7. jūlijā paredzētajā tiesā ir pieteicies arī Komi Republikas Komponistu savienības priekšsēdētājs, kurš esot pamatīgi izbrīnīts par to, ka pasaulē esot kāda valsts, kurā mūzikas kritika varot kļūt par iemeslu tiesas procesam.

Pieņemot izskatīšanai pret tēvu un dēlu ierosinātās krimināl un civillietas, Siktivkaras pilsētas tiesa ir kļuvusi par celmlauzi justīcijas cīņā pret blogeriem, pret kuriem pat Krievijas autoritārā vara līdz šim ir bijusi visnotaļ bezspēcīga. Vai tas ir kārtējais solis ceļā uz kaimiņzemes pēdējo brīvo mediju apklusināšanu?

1 komentārs: