otrdiena, 2008. gada 30. septembris

Banku kari - vai izdosies nogremdēt "Swedbank"?

Dievzemīte un tās aborigēni arvien nebeidz pārsteigt. Vai katru dienu notiek kas tāds, par ko varētu ņirgāties neierobežoti ilgi un arī tad tas nekļūtu mazāk smieklīgi. Bet ko nu par aprobežotību, labāk parunāsim par finansēm, jo tā šajos laikos ir makten modīga tēma. Galu galā, par finansēm šodien mīļuprāt (kā jau tas Dievzemītē ierasts) runā pat tie, kuri no tām neko nesajēdz, tādēļ neredzu iemeslu, lai es būtu izņēmums.
Nerimstošie satricinājumi pasaules fondu biržās beidzot tiešā veidā trāpījuši pa pieri arī vietējā tirgus censoņiem. Šķiet, vakardienas kārtējais masīvais kritums Stokholmas biržā, kurā tiek kotētas virkne mūsu valstī darbojošos banku tiešo īpašnieku akcijas, bija tas punkts, pie kura banku karu sākums var tikt uzskatīts par notikušu faktu.

Tiem, kas neseko līdzi pasaules finanšu tirgu aktualitātēm - vakar zviedru "Swedbank" akciju vērtība biržā samazinājās par 18%, SEB bankas - par 12%, bet Nordea un Danske - par 6%. Neraugoties uz to, ka reāli draudi šo banku eksistencei nepastāv, Latvijā nekavējoties izplatījās baumas par drīzo "Swedbank" bankrotu. Un naivs ir tas, kurš iedomājas, ka tās izplatījās pašas no sevis.

Tas, kas reāli notiek, ir, ja ne savstarpēji koordinēta, tad mērķtiecīga baumu izplatīšana par "Swedbank" no citu Latvijas banku puses, izmantojot dažādus informācijas kanālus un mēģinot radīt "buzz" efektu ap iespējamo bankrota faktu. Protams, tas notiek anonīmi. Mērķis - koncentrēt visu satraukto noguldītāju uzmanību uz vienu banku, tā atbrīvojoties no situācijas, kad ar līdzīgu problēmu jāsaskaras pašiem, pie reizes pamatīgi iedragājot spēcīgākā konkurenta reputāciju un, iespējams, arī finansiālo stāvokli laikā, kad tas veic rebrendingu un ir zaudējis uzticamības faktoru, ko tam piedeva Hansabankas brends. Īsāk - sit citu, lai nesit tevi.

Protams, ka vietējā "Swedbank" nestāv rokas klēpī salikusi un tās PR cilvēki, šķiet, 24h diennaktī pavada, mēģinot atspēkot baumas un drošināt klientus interneta komentāros un preses relīzēs. Taču, ja uz biznesa klientiem skaidrojumi un detalizēta informācija par bankas stabilo finanšu stāvokli var atstāt pozitīvu iespaidu, tad vienkāršais tautietis tos uztver kā skaidru zīmi, ka viss ir reālā pakaļā un ka kuģis drīz grims. Reversā psiholoģija, tā teikt. Un nebūs nekāds brīnums, ja drīz vien pie šīs bankas filiālēm redzēsim rindas ar pilsoņiem, kas steigs izņemt savu naudiņu un noslēpt to zeķē zem gultas matrača. Patiiesībā, ja es būtu, piemēram, "Parex" darbonis, es šobrīd organizētu cilvēku pūļus pie "Swedbank" filiālēm. Panika rada paniku. Tiesa, maz ticams, ka varētu novest pie šīs bankas bankrota, jo, par spīti mātesbankas šābrīža problēmām, tās finanšu rezerves tomēr ir milzīgas, savukārt saistības Latvijā - relatīvi nelielas. Tiesa, jau labu laiku cirkulē informācija, ka zviedru "Swedbank" varētu tikt pārdota "Danske Bank" vai "Nordea". Un ne jau aiz labas dzīves...

Savu pagali ugunskurā šodien piemetusi arī Finanšu policija, paziņojot, ka tā cītīgi monitorē publiski cirkulējošo informāciju par iespējamo "Swedbank" bankrotu, jo esot pazīmes, ka tā tiekot apzināti izplatīta, lai grautu valsts finanšu sistēmu. Šāda rīcība pēc relatīvi nesenā gadījuma, kad īsziņu veidā tika izplatīta informācija par iespējamu lata devalvāciju, ir padarīta par kriminālnoziegumu. Tiesa, neatbildēts paliek jautājums, kādēļ FP uzskata, ka "Swedbank" finansiālā labklājība un milzīgās peļņas saglabāšana ir garants Latvijas finanšu sistēmas stabilitātei. Tāpat gribētos uzzināt, kur bija šīs policijas censoņi laikā, kad premjers Godmanis TV tiešraidē un citos medijos gvelza absolūtas muļķības par 3% budžeta deficītu, kas nozīmēšot automātisku lata devalvāciju.

Lai nu kā, banku kari Latvijā nav nekas jauns. Tiesa, tie gandrīz nekad nepaceļas līdz atklātam konfliktam un vairāk izpaužas kā banku PR cilvēku sacensība par to, kurš medijiem piegādās labāku kompromatu par konkurentiem. Taču šim gadījumam ir visas iespējas būt atšķirīgam un iznirt virs ārēji tik klusajiem banku biznesa ūdeņiem. Visticamāk - jau pavisam drīz.

12 comments:

  1. skarbi un patiesi - Krājbanka/Parex. Es neatteikšos no šiem nosaukumiem, jo man ir info, kādēļ viņi to dara, un kāpēc cīnās par HB klientiem.

    Bet nu par to DP - ja jau virs 900k klientu ir tieši HB klienti, tad tās bankrots (tīšais/netīšais) var graujoši atspēlēties uz visiem spēlētājiem, sākot ar mazu klientiņu, beidzot ar lielajiem biznesmeņiem, kuri maksā algas reņģēdājiem.

    AtbildētDzēst
  2. Sitādi gudrinieki, kā Edgars, kurš visu zina, tikai nevar neko jēdzīgu pateikt, būtu jāpakar aiz olām pie pirmā staba.

    DP savukārt var monitorēt acis pārgriezusi, ja banka var izpildīt savas saistības, tad baumas tai neko nenodarīs, ja nevar, tā bankrotēs ātrāk vai vēlāk. Atradušies biedētāji...

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par rakstu. tieši kaut ko gribēju uzzināt par šo tēmu..

    AtbildētDzēst
  4. Izsaktās ka Jeremy neprot kritiku pieņemt... :) njaa... Nu Nevajag man to tavu Twitter!
    Nepiestāv mēdiju pārstāvim tāda uzvedība...

    AtbildētDzēst
  5. Neviena banka nav ieinteresēta radīt baumas par konkurenta iespējamo bankrotu, jo tas tiešā veidā atsauksies uz viņiem pašiem. Cilvēki skries izņemt naudu no visām bankām un to liks zeķē zem spilvena. Tā kā neviena banka, it īpaši tāda, kam ir tikai vietējais kapitāls, nekādā gadījumā neatļausies palaist šādas baumas. Tāpēc raksta autora fantāzijas par it kā Krājbankas un Parex 'akcijām' ir totālākās muļķības.

    AtbildētDzēst
  6. Vigant - es esmu neiecietīgs pret stulbumu, neko nevaru padarīt.

    Anonīmam - raksta autors nevienā mirklī nav norādījis uz kādu konkrētu baumu avotu. Un Tev nav taisnība - ja ir jāizvēlas starp paniku visā sektorā un viena konkurenta nograušanu, kas tikai pastarpināti skar pārējos dalībniekus, neviens neizvēlēsies pirmo.

    AtbildētDzēst
  7. Jā, vakar čoms pa dienu pabrīdināja par šo štelli. Pats tikko bija izņēmis visu no Hansabankas. Komentētājs ri mas čoms?...
    18% jau nav nekas, salīdzinot, ka gada laikā Swedbank krities par 55%.

    AtbildētDzēst
  8. Speciāli atbildēšu "ANONĪMAM", kurš pat baidās vārdu pateikt.

    Svētdien, De Facto raidījumā bija info, kuras bankas ir principā uz bankrota sliekšņa. Ja jau tev nav TV vai tu nelasi avīzes - tad nu nav ko arī dirst uz citam bankām.

    Konkrēti par Parexu - šiem šī gada beigās jāatdod krieviem naudu, kura tika ieguldīta daudzos krievu uzņēmumos (tajos, kur tika pakāstas mežonīgas summas - www.lenta.ru par to jau rakstīja), un tagad notiek brutālais melnais PR - viņi zvana HB klientiem un netieši izplata baumas par šo situāciju ap HB, ceņšoties pierunāt likt naudu depozītos tieši pareksistu kontos.

    Ja jau arī gudri runāji pirms tam, tad tev arī jāzin, ka arī SEB pakāsa lielu naudu, ne tikai Swedbank, taču par viņiem nav negatīvas informācijas. Sakritība? Var jau ticēt, taču ja ir iespēja nogremdēt vienu banku, kādēļ lai to neizdara?

    Nebrīnīšos, ja šīs nedēļas laikā maksimāli daudz būs tieši Parex reklāmu.

    AtbildētDzēst
  9. Izklausas tiri latviski. Ja kads pasak kaut ko kas daziem pie varas stavosiem nepatik. Vai tas ir latu devalvacija, vai problemas Swedbanka tad vajag izdomat, ka ta ir merkieciga melna PR kampana vai pat kaut kas nopietnaks un sakt ar DP, KNAB vai kadu citu strukturvienibu palidzibu meklet ienaidniekus seit pat Latvija vai vel labak Krievija! Man tas viss skiet visai mulkigi un smiekligi!
    Skasim pec kartam, vai ir realas ekonomiski pamatotas bazas par latu stabilitati? Ja un par to raksta visos arvalstu zurnalos un avizes, bet nesen pat musu premjers to pateica. Nakosais jautajums. Vai ir pamats bazam par Swedbankas ekonomisko stavokli? Ir un par to ari ir lasams pat zviedru avizes. Vai kads griber apgalvot, ka rakstus ari tur organizeja LKB vai Parex banka. Pie tam pedejais raksts bija pat Wall Street Journal. Ari bankas akciju izpardosanu Stokholma vini organizeja? Protams, pat gribedami vini to nevaretu to izdarit. Kur ir reala problem? Pec manam domam HB PR darbos, jo vini pasi uzpus baumas un sev palielina problemas. Labakais tam piemers sodeinas intervija DB. Pat saproto, ka banka aiziet cupa nevar, jo ir "too big to fail" paradas velme tomer naudinu no viniem (ja tada butu) iznemt. Tapec domaju, ka vini pasi ar savu stulbaino PR aktivitati un pazinojumiem par 10% stata samazinasanu pasi sev ari problemas sarada. Vel viens arguments par to butu tas, ka sobrid iet sudigi visam bankam, tai skaita ari AB kura pirma saka samazinat izmaksas un kura sez uz isajam krievu naudam no vienas puses un garajiem hipo kreditiem izsniegtiem tiem kuri nevareja panemt letak ne Nordea, DnBNord ne HB un pie tam vel 100-105% no tas NI tirgus vertibas kas bija dazu gadu atpakal. Bet par tiem klusums, jo pareizi visu pa klusam dara un savas problemas risina!

    AtbildētDzēst
  10. Varu apstiprināt Edgara teikto par Parex un Krājbanku. Varu vēl piebilst, ka abas bankas ir ļoti lojālas pret mūsu lielo austrumu kaimiņu, kas liek domāt par slēptām austrumu kaimiņa provokācijām mūsu valstī.

    AtbildētDzēst
  11. Tak Jeremy ir riktīgs kirils.

    AtbildētDzēst
  12. Edgar, palikšu tomēr pie sava viedokļa, ka tādus idiotus, kas informāciju par Latvijas un pasaules finansu sistēmu ņem no DeFacto(!!!), un pēc tam izdara secinājumus par vainīgajiem, būtu jāpakar aiz olām.

    Kāpēc jāpakar? Tāpēc ka ar šādiem paziņojumiem tu tikai veicini nestabilitāti un šūpo laivu, ar kuru pats brauc. Neviena Latvijas banka pašreizējā situācijā nav ieinteresēta teikt kaut ko sliktu par citām, jo tas mazina uzticību bankām kā tādām, un draud ar to, ka cilvēki sāks masveidā izņemt ārā naudu(kā tas ar swedbanku patreiz notiek). Uzņēmumi savukārt vairāk seko, lai konti būtu pēc iespējas tukšāki, un neveidotos lieki uzkrājumi bankās, kuru reputācija pēdējā laikā tiek apšaubīta. Un tas viss tikai lieki sarežģī tā jau grūto saituāciju.

    Tāpēc labāk aizej nosit sevi pret sienu, atradies te eksperts un analītiķis.

    AtbildētDzēst