pirmdiena, 2008. gada 11. augusts

Daļa "LiveJournal" lietotāju pieprasa cenzūras ieviešanu

Gruzijas un Krievijas militārais konflikts Dienvidosetijā nebūt neaprobežojas tikai ar fizisku karadarbību, ne mazāk būtisku lomu spēlē arī karš informatīvajā telpā. Krievijas medijiem ir aizliegts izmantot Gruzijas puses sniegto informāciju un krievu hakeri aktīvi lauž gruzīņu informatīvo servisu interneta lapas, savukārt Gruzija ir pilnībā liegusi pieeju runetam (.ru) un pārtraukusi Krievijas kanālu raidīšanu valsts teritorijā. Milzīgas nesaskaņas karadarbība radījusi arī blogu vai publisko dienasgrāmatu servisa "LiveJournal" lietotāju vidū.

"LiveJournal", kuru Krievijā pazīst kā "Живой журнал" jeb vienkārši ЖЖ, lietotāji uzsākuši parakstu vākšanu zem atklātās vēstules, kurās šā servisa operatorkompānija SUP tiek aicināta īstenot cenzūru un izdzēst anti-krieviski noskaņotos lietotājus un viņu blogus. Vēstules autors skaidro, ka kara laikā nav piemērojami miera laika likumi un nav pieļaujams, ka krievu interneta resurss tiek izmantots pretkrieviskai propogandai. Jāpiebilst, ka "LiveJournal" ir ārkārtīgi populāra platforma Krievijas blogosfērā, taču SUP ir amerikāņu uzņēmums un darbojas pēc ASV likumiem.

Uz to ļoti skaidri savā intervijā radiostacijai "Eho Moskvi" ir norādījis arī kompānijas pārstāvis Antons Nosiks, paziņojot, ka nekāds daudzums savākto parakstu nepiespiedīs kompāniju cenzēt saturu, kurš nepārkāpj ASV likumdošanu. Viņš arī izteicies, ka tad jau vispirms no SUP būtu jāsagaida anti-amerikānisku resursu dzēšana, taču šāda rīcība neietilpstot viņu politikā.

3 komentāri:

  1. man gan liekas, ka SUP ir Krievijas kompānija.

    AtbildētDzēst
  2. Vai tad livejournal nepieder krieviem? Viņi taču vēl apmēram pirms gada to ir izpirkuši no amerikāņiem.. Or i'm wrong?

    AtbildētDzēst