trešdiena, 2008. gada 14. maijs

RECENZIJA: Prāta Vētra "Tur kaut kam ir jābūt", CD, 2008

Karalis joprojām ir dzīvs un pilnībā apģērbts! Noklausoties jauno ilggadējās vietējā mēroga supergrupas "Prāta Vētra" studijas albumu "Tur kaut kam ir jābūt", līdz ar atvieglojuma nopūtu prātā nāk tieši šāda doma. Patiesībā atliek vien pievienoties tiem, kuri šo PV veikumu nodēvējuši par līdz šim spēcīgāko. Un bija jau arī pēdējais laiks, jo kopš "Veronikas", kurš kritiķu aprindās uzskatīts par PV labāko albumu, laikiem galu galā pagājuši jau 12 gadi.

Pa vidu starp "Veroniku" un "Tur kaut kam ir jābūt" ir bijuši izcili hiti, taču tieši ar savu jauno albumu grupa beidzot ir atkāpusies no tik ilgi mītās un klausītāju ausīm tik ierastās taciņas. Ārkārtīgi riskantais solis, kā albuma producentu piesaistīt nevis kādu ārzemju superprofesionāli, bet gan mūsu pašu hiphopa flagmani Gustavo, ir attaisnojies gandrīz visās frontēs - vēl nekad "Prāta Vētra" nav skanējusi tik svaigi un aktuāli, kā šodien. Elektronikas elementi, hiphopa ritmi, atkāpšanās no taisnajām melodijas līnijām - tā ir tā pati, tomēr pavisam cita "Prāta Vētra". Iespējams, jaunais grupas skanējums nebūs pieņemams daļais vecfanu, taču tieši tas palīdzēs PV ticībai pievērst tos, kuri līdz šim par vietējiem poproka karaļiem ir tikai ironiski vīspsnājuši.

"Tur kaut kam ir jābūt" neatradīsiet daudz superlipīgu un līdzi dziedamu melodiju, kas arī varētu būt viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ divus pirmos radiosinglus atteicies spēlēt "Radio SWH", kurš savā saturā aizvien vairāk tuvojas šlāgeriskajam "Latvijas Radio 2". Albuma galvenā veiksme ir izcilie teksti un Gustavo aranžijas. Īpaši jāizceļ sarkastisko nākamo radiosinglu "Bronza", fanka un grūva piepildīto "Atliek nosargāt", savādi liriskā "Es jau nāku" un aktuālais singls "Ja tikai uz mani tu paskatītos", kas ir albuma spēcīgākais materiāls. Īsti saprotama nav izteikti vājā ievadgabala "Ceļa dziesma" un instrumentālā dranķīgas flamenko ģitāras imitācijas piesātinātās "Siāma" iekļaušana diskā. Ir arī dziesmas, kuras Gustavo ausīmdzirdami ir pārslīpējis, tā pazaudējot grupas (lielākoties Kaupera) dabisko šarmu.

Taču, jeburā gadījumā, šī ir revolūcija Latvijas populārajā mūzikā, dāmas un kungi! Lai cik gaužas asaras arī neraudātu fanes, kas uzaugušas kopā ar "Prāta Vētras" saldi lipīgajām dziesmām, Renārs Kaupers un kolēģi ir pieauguši un vēlas iet pa jaunu ceļu, šoreiz piedāvājot vienu no visu laiku spēcīgākajiem Latvijā radītajiem ierakstiem. Ar to viņus var tikai apsveikt, jo pastāvēs, kas pārmainīsies!

N.B. Albumu pilnībā noklausīties (gan ne pārāk labā kvalitātē) iespējams ŠEIT!


Prāta Vētra - "Ja tikai uz mani tu paskatītos" (video)

7 komentāri:

  1. Ļoti patīkās, jau 2 dienas. Kaut pirms tam ar aizdomām skatījos, kas nu būs izmocīts...

    AtbildētDzēst
  2. Pilnībā piekrītu, albums ir izcils. Nebiju cerējis, ka sadarbība ar Gustavo beigās būs tik laba un jūtama dziesmās.

    AtbildētDzēst
  3. Man šķita, tavuprāt "mūsu poproka flagmaņiem "Prāta Vētrai", [..] kā reiz būtu laiks doties pensijā"?

    Bet, ja par albumu - imho labs, spēcīgs.

    AtbildētDzēst
  4. Simbel - jā, kaudze iepriekšējo albumu bija sevis atražošana bez mēģinājuma izrauties no rutīnas. Tādēļ tobrīd arī bija tāds viedoklia.
    Man prieks, ka varu to mainīt ;)

    AtbildētDzēst
  5. nu nez, būs jāpaklausās.
    Latviski Kaupers man nevisai, angliski bija normāli..
    Varbūt Gustavo būs glābis viņu pakaļas :D

    AtbildētDzēst
  6. Bildes no klipa filmēšanas bija pat interesantākas par pašu klipu.

    AtbildētDzēst
  7. Starp citu, šo albumu varētu nosaukt par "visdzīvāko" "Prāta Vētras" albumu kopš veronikas - visi skaņu efekti, "elektronika" ir ierakstīti tepat Rīgā, piesaistot milzīgu skaitu viesmūziķu un ļoti pedantiski un rūpīgi (pateicoties Gustavo) meklējot pareizo skanējumu katram pīkstienam, šņācienam utt. Piemēram, džeki reizēm veltīja pat vairākas dienas, lai atrastu vajadzīgo skaņu mazajai bungai dziesmas piedziedājuma otrajā taktī (!), pārvietojot mikrofonus pa studiju, veidojot dažādus aizslietņus, ievietojot bungas un mikrofonus pat tualetē un tamlīdzīgi eksperimentējot. Dziesmās "Siāma" un "Es Jau Nāku" ir piedalījušies tautas mūzikas instrumentu spēlmaņi no turcijas (arī "dranķīga flamenko ģitāras imitācija" patiesībā ir turku tautas mūzikas instruments).
    P.S. Iesaku albumu klausīties no viena gala līdz otram, kā vienotu veselumu nevis kā atsevišķas dziesmas.

    AtbildētDzēst