pirmdiena, 2007. gada 30. aprīlis

Maziem bērniem ir jāliedz ieeja masu pasākumos!

Gadiem ilgi es gan kā dalībnieks, gan kā organizators vai skatītājs esmu piedalījies neskaitāmos masu pasākumos - koncertos, teātra izrādēs, šovos u.c. Un ar katru gadu arvien biežāk man nākas novērot, manuprāt, absolūti nepieņemamas prakses izplatīšanos šādos pasākumos - vecāki (parasti mātes) uz tiem ņem līdzi mazus bērnus (zīdaiņus un pirmsskolas vecuma ķiparus), kuriem koncerta vai izrādes laikā tiek ļauta pilna vaļa. Pēc principa - bērnam jāļauj darīt viss, ko vien viņš vēlas un es jau nu neiešu viņu pieklusināt...

Kas regulāri noved pie tā, ka teātra izrādē vienlaicīgi bļauj desmit zīdaiņi vai ka klasiskās mūzikas koncertos pa zāli joņo piecgadīgu vandāļu bars, pilnībā novēršot gan skatītāju, gan mūziķu uzmanību, nemaz nerunājot par atmosfēras izjaukšanu.
Es lieliski saprotu, ka arī jaunajiem vecākiem ir tiesības un vēlme apmeklēt publiskus pasākumus, taču es esmu kategoriski pret to, ka tas tiek darīts uz citu šo pasākumu apmeklētāju labsajūtas rēķina.

Tieši tādēļ man ir pilnībā neizprotama pasākumu rīkotāju piedāvātā iespēja bērnus līdz 7 gadu vecumam ņemt līdzi bez maksas. Protams, tas piesaista dažus papildus apmeklētājus, kas savādāk mājās vāktu savus sīčus, taču cik citu potenciālo apmeklētāju nākamajā reizē vairs nenāks klausīties zīdaiņu kori baznīcā?

Tāpēc es uzskatu, ka bērniem līdz 7 gadu vecumam būtu jāliedz ieeja pasākumos, kuros klusuma saglabāšana ir būtisks faktors.

8 komentāri:

  1. Piekrītu par visiem 100. Un arī kino vajag līdzīgu ierobežojumu - ir gadījies veselas divas reizes, kad blakus sēž māmiņa un viņas mazā meita. Pirmajā reizē māmiņa visu filmu lasīja subtitrus skaļā balsī, otrā reizē sīkā pēc 15 minūšu skatīšanās sāka īdēt, ka laiks iet mājās un cikos šitais pasākums reiz beigsies.

    AtbildētDzēst
  2. Ojār!

    Vai folkmetāla koncertā klusums ir svarīgs? Nē, jo tur tāpat ir troksnis. Turklāt, ja tas vēl notiek brīvā dabā.
    Es savukārt vakar biju divos klasiskās mūzikas koncertos baznīcās - uz tur mazo bērneļu problēma tev diez vai liksies uztverē risināma.

    AtbildētDzēst
  3. Ja bērnus nevar ņemt, tad lielākoties arī vecāki nevar apmeklēt, jo nav vairs vecie laiki, kad vecmāmiņas (iespējams arī opīši) pieskatīja sīkos......Tāpēc...es balsoju par sīčiem. Bet par klusumu zālē, jeb alternatīvām spēlēm jāatbild koncerta rīkotājiem. Apmēram tā, ka "sīkos nodod garderobē". KKT

    AtbildētDzēst
  4. Interesanti, kā koncerta rīkotāji var atbildēt par tavu kliedzošo sīko?
    Pa rīkli iedot? Taču nē..
    Kamoon, šādiem gadījumiem ir paredzētas aukles.
    Par to, ka principā vietās, kur tā ir regulāra problēma, vajadzētu veidot bērnistabas, gan piekrītu.

    AtbildētDzēst
  5. poli, absolūti piekrītu. ja es tērēju savu laiku un pat maksāju par skaistu klasiskās mūzikas koncertu, es jūtos pelnījusi atbilstošu auru un atbilstošus apstākļus. un tā sīču brēkšana ir tracinoša.
    bērni ir jāved uz tiem atbilstošiem apstākļiem. māmiņu seansi, leļļu teātra izrādes un brīvdabas muzeja apmeklējumi.
    saprotu, ka vecākiem ir vēlme jau no agras bērnības radināt bērnus pie labas mūzikas, bet pārstāvu savas sasodīti egoistiskās intereses tomēr.

    vo.

    AtbildētDzēst
  6. Ojār, protams, es arī esmu piedzīvojis tādus koncertus.
    Es jau rakstā norādīju, ka problēma ir vecāku nespējā vai negribēšanā savākt savas atvases. Tā tāda jaunā audzināšanas tendence.
    Un, tā kā es nedomāju, ka vecākus var piespiest to darīt, tad vienīgais veids ir aizliegt šīs atvases vilkt līdzi.

    AtbildētDzēst
  7. Neaizmirsīsim, ka mūsdienās ir tendence savu sīko uzskatīt par indigo bērnu ar visām tā sekām.
    Tiešām aktuāla problēma, pie tam uzskatu, ka publikas kultūra Latvijā ir zem katras kritikas. Vai tas būtu kārtējais bojeviks iekš FC, vai kāds kulturālāks pasākums.

    AtbildētDzēst